Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Α. Ποδηματά: «Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων»


«Είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο έτσι κι αλλιώς και για την Ευρώπη, γιατί αυτό το εξάμηνο θα καταλήξει στις ευρωεκλογές λίγο πριν από το τέλος της Ελληνικής προεδρίας. Άρα είναι μια περίοδος πολύ μεγάλων ανακατατάξεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Και βεβαίως είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, να αξιοποιήσει η Ελλάδα αυτή την προεδρία, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας που έχει και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Να προωθήσει φακέλους που έχουν στρατηγική σημασία και από τους οποίους και η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως είναι για παράδειγμα η υπόθεση της τραπεζικής ένωσης», σημείωσε.
Παρέμβαση προς τον Όλι Ρεν
Εξάλλου, σε παρέμβασή της στο ετήσιο διακοινοβουλευτικό συνέδριο της Ομάδας των Σοσιαλιστών
και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με θέμα την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η Α. Ποδηματά, απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την οικονομία Όλι Ρεν, τόνισε πως «τα κράτη που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να ενταχθούν στην διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την κοινοτική μέθοδο στενού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και να αντικατασταθούν έτσι οι διαδικασίες με τις “τρόικες”».
H Αντιπρόεδρος του ΕK σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Επιτρόπου ότι «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή μόνο όμως στα κράτη που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο», τόνισε ότι «δεν μπορούμε μιλάμε για φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή όταν εξαιρούμε τα κράτη που κατεξοχήν χρειάζονται ανάπτυξη και να απευθυνόμαστε μόνο σε κράτη που είναι πιο ισχυρά, δημοσιονομικά και οικονομικά».
O κ. Ρεν τόνισε ότι έχει συζητήσει διεξοδικά με την Ελληνική κυβέρνηση τις προκλήσεις για την Ελληνική Προεδρία, ενώ σχολιάζοντας την αποστολή αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είπε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να την ολοκληρώσουμε, σημειώνουμε πρόοδο και θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
O ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2009 για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης. Έχω πλήρη επίγνωση του πόσο δύσκολη είναι αυτή η προσαρμογή για τον ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή όμως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Για να ενισχυθεί η ανάκαμψη, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Και σε αυτή την προσπάθειά θα είμαστε στο πλάι του ελληνικού λαού».
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου