Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αφόρητες πιέσεις για έξτρα δέσμες μέτρων 2+4 δισ. ευρώ!



Πέντε ώρες κράτησαν χθες δύο διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου του EuroWorking Group Αυστριακού Τόμας Βίζερ με τον υπουργό Οικονομικών αρχικά και μετά με τον πρωθυπουργό.

Η ελληνική πλευρά άκουσε για ακόμη μία φορά ότι πρέπει εντός του Δεκεμβρίου να ληφθούν μέτρα 2 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2014. Ταυτόχρονα η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να συζητά με την τρόικα και την εξειδίκευση μέτρων άλλων 4 δισ., τα οποία είχαν ψηφιστεί με το δεύτερο Μνημόνιο.
Κατά τις πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς διαμήνυσαν στον συνομιλητή

τους ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα, ενώ πρόταξαν και τις ισχυρές αντιδράσεις
που καταγράφονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Αρμόδιος

Να σημειωθεί ότι ο Τόμας Βίζερ είναι αρμόδιος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, θέμα το οποίο εξετάστηκε στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Η αποδέσμευση της δόσης σχετίζεται με την υλοποίηση μιας σειράς από προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών στις οποίες η τρόικα πιέζει για λουκέτο, αδιαφορώντας για τις ελληνικές ενστάσεις. Σήμερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδεχομένως να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα με την τρόικα.


Οι αποφάσεις

Στις συναντήσεις με τον κ. Βίζερ η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις και τις σκέψεις που επικρατούν στους κόλπους του Eurogroup, ενώ συζητήθηκε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου προβλέπεται να υπάρξουν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και η νέα ελάττωση του χρέους. Οπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό επίσημο οι αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό θα ληφθούν έως τον Δεκέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ληφθούν τον Απρίλιο του 2014 και μετά την οριστικοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο Τόμας Βίζερ παρέπεμψε στις επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου