Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

O πληθωρισμός μειώθηκε, η διαβίωση ακρίβυνε

17_17057308-w12001378722929

Σε νέο αρνητικό επίπεδο κινήθηκε και το φετινό Αύγουστο ο πληθωρισμός, ωστόσο υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών
Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 1,3%, σε ετήσια βάση, από μείωση 0,7% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,7% που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2012. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Αυγούστου με Ιούλιο 2013), ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πάντως, παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και κατά 25,1% οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,2% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.
β) Κατά 5,7% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
γ) Κατά 3,5% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
δ) Κατά 3,8% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων.
ε) Κατά 4,3% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
στ) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.
ζ) Κατά 4,0% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
η) Κατά 3,0% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.
θ) Κατά 5,4% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών :
α) Κατά 3,5% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 7,5% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Χαμηλός πληθωρισμός... διπλάσιες αυτοκτονίες
Στους 1.245 ανέρχονται οι Έλληνες που έδωσαν τέλος στη ζωή τους την τριετία 2009 – 2011, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας.
Ο αριθμός των ατόμων που έβαλαν τέλος στην ζωή τους και αυτών που αποπειράθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται από την 1.1.2009 ως τις 23.8.2012 σε 3.124 άτομα πανελλαδικά.
Η Ελλάδα κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις αυτοκτονίες, με δείκτη, 2,5/100.000 πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από 5/100.000, με αναλογία 6:1 σε επιτυχημένες απόπειρες σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου