Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο σκοτεινός κόσμος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

voyli1378214311

Γενναιόδωροι και χουβαρντάδες στο άθλημα των διαπιστώσεων και των καταγγελιών, φειδωλοί όμως οσάκις η συζήτηση στρέφεται στα ιδιαίτερα ενδιαιτήματα της εξουσίας και ειδικά στο άφθονο κρατικό χρήμα που συνεχίζει να ρέει σε καιρούς επαχθείς, εμφανίζονται ορισμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.
Χτυπητό παράδειγμα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά του ΛΑ.Ο.Σ περιορίστηκε να αναφέρει αόριστα ότι «Το ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας διενεργεί σχετική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Το θέμα προκάλεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Χρυσοβελώνη, μετά τις δημόσιες καταγγελίες για το Ινστιτούτο «Ίων Δραγούμης» που συστάθηκε από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη με σκοπό την πολιτική επιμόρφωση στελεχών και την παραγωγή μελετών και δικαιούται ειδική κρατική
επιχορήγηση.
Κόλπο εγνωσμένης αξίας
Ανάλογα Ιδρύματα έχουν αναπτύξει όλα τα πολιτικά κόμματα, αποκτώντας μια θεωρητικά νόμιμη –το αν είναι και ηθική μπορεί κανείς να το κρίνει…-δυνατότητα να υπερβαίνουν το όριο της κρατικής επιχορήγησης και να βάζουν στα ταμεία τους πρόσθετα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κ. Χρυσοβελώνη στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχε επικαλεστεί την δημόσια καταγγελία του παραιτηθέντος προέδρου του Ιδρύματος κ. Σαρατσιώτη σύμφωνα με την οποία «δεν αποδόθηκαν στο Ίδρυμα «Ίων Δραγούμης» οι εκταμιευθέντες πόροι του 2012», τους οποίους όμως εισέπραξε αντ΄ αυτού ο ΛΑ.Ο.Σ.
Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο άφησε αναπάντητες τις απορίες της, όπως επίσης και τις ερωτήσεις για το αν έχει γίνει μέσα στη δεκαετία οποιοσδήποτε διαχειριστικός έλεγχος ειδικά για το ΛΑ.Ο.Σ καθώς και για το ποιος ελέγχει αν οι εκλογικές δαπάνες που δημοσιεύονται στο τεύχος Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων του ΦΕΚ, είναι εικονικές ή όχι.
Ο… αναρμόδιος Μιχελάκης
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, φρόντισε να πετάξει τη μπάλα εκτός γηπέδου, παραπέμποντας στην Επιτροπή Ελέγχου οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων που λειτουργεί στη Βουλή, η οποία δεν φημίζεται εδώ που τα λέμε για την αποτελεσματικότητα και την επάρκειά της.
Και περιορίστηκε να σημειώσει ότι ειδικά για το 2012 δόθηκαν στα πολιτικά κόμματα συνολικά 23.160.000 ευρώ ως τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση για επιμορφωτικούς σκοπούς, από τα οποία 1.868.244 ευρώ μπήκαν στον λογαριασμό του ΛΑ.Ο.Σ.
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, μια ομάδα βουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα του Π. Καμμένου και τη ΝΔ, οι: Ν. Σταυρογιάννης, Ι. Κουράκος, Ν. Νικολόπουλος και Γ. Κασαπίδης, κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να καταργηθεί η σχετική διάταξη, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία» που ίδρυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με σκοπό φυσικά, να εισπράξουν πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, όπως κάνουν όλοι.
Συμπέρασμα; Σε αντίθεση με τους δεινοπαθούντες πολίτες, η κρίση δεν αγγίζει τα πολιτικά κόμματα που, παρά την άθλια διαχείριση η οποία ειδικά στις περιπτώσεις των κυβερνητικών συνεταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα οδήγησε όπως και τη χώρα σε χρεοκοπία, επινοούν τρόπους ώστε να αυξάνουν στη ζούλα το κρατικό παραδάκι που μπαίνει στα ταμεία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου