Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Λογικό η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο

Ντάισελμπλουμ: Λογικό η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο

«Όσον αφορά στην πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν επιλυθεί πλήρως μέχρι το 2014», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη... Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι θα προσφέρει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού, μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε.
Ο Ολλανδός επικεφαλής, είπε ακόμη ότι μόλις οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της
Ελλάδας για το 2013 τον Απρίλιο του 2014, η ευρωζώνη ίσως να εξετάσει κάποιου νέου είδους ελάφρυνση για το χρέος της χώρας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα (π.χ μέσω των διαρθρωτικών Ταμείων) υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα κερδοσκοπικά σενάρια σε αυτήν τη συγκυρία κάθε άλλο παρά βοηθούν».

«Το Eurogroup συμφώνησε πέρυσι να εξετάσει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, όπως νέα μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά δάνεια διάσωσης (...) εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις», επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας: «Δεν θα μπορούμε να αξιολογήσουμε αν τηρούνται όλοι αυτοί όροι αυτοί μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο». .

Υπενθύμισε επίσης ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα εκτιμά τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σημερινού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα γίνει λεπτομερής αξιολόγηση τον Οκτώβριο, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Ανέφερε ακόμη ότι η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει το αργότερο τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής της ευρωζώνης τόνισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα έκρινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014.

Επιπλέον σημείωσε ότι η τρόικα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Τέλος, σχολιάζοντας τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που συναντά η προώθησή τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου