Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Aνάκαμψη το 2014

Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com


Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους και τη μερική αποκατάσταση ορισμένων αδικιών προς ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, αφού η Ελλάδα άλλαξε πορεία. Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ευημερία το 2020, αλλά δεν υπολογίζουν την αξιοποίηση φυσικών πόρων και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν συνεπής με τις διαρροές που έκανε το Μαξίμου τις προηγούμενες μέρες. Αλλά είχε και φορτίσεις προεκλογικού χρώματος, ενώ σε ορισμένα σημεία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να την επενδύσει με συναισθηματική ένταση, κάνοντας αναφορά στο παρελθόν, στην ιστορία, ακόμα και στη θρησκεία.

Ο κ. Σαμαράς εκφώνησε μία αισιόδοξη ομιλία, προσπαθώντας να δείξει την αλλαγή πορείας που σημειώνει η χώρα. «Αν δεν υπήρχε η ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν μεταξύ 6%-8% του ΑΕΠ». Επανέλαβε ότι η χώρα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, γυρίζει σελίδα και ανακτά τη σταθερότητα. «Πέρσι ήταν μία ασταθής χώρα σε ένα σταθερό περιβάλλον. Τώρα είναι μία σταθερή χώρα σε ένα ασταθές περιβάλλον.»
Επίσης ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χρυσή Αυγή, εξισώνοντας μάλιστα «τα δύο άκρα που δεν μπορούν και δεν πρόκειται να κυβερνήσουν ποτέ, αλλά βλάπτουν το ίδιο τη χώρα.»
Βασικά σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας.
  • Η οικονομία ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, το ίδιο και η Έκθεση. Δημιουργείται περιβάλλον που θα ενισχύσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης σε αναπτυξιακό κόμβο της περιοχής. Μπορούν να ευνοηθούν και οι γείτονες, αρκεί να καταλάβουν ότι η φιλία δεν υπάρχει με μονομερείς προκλήσεις.
  • Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Το 2013 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους λόγω αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων.
  • Όσο πηγαίνουμε καλά και πιάνουμε τους στόχους, τόσο θα μειώνονται οι επιβαρύνσεις. Στόχος είναι ο ενιαίος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στο 15% και η μείωση του ΦΠΑ.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα θα οδηγήσει σε νέα ελάφρυνση του χρέους την επόμενη χρονιά. Το 70% θα διατεθεί σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα εξασφαλίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Η απόκλιση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι μικρή και είναι μία συζήτηση που πρέπει να σταματήσει γιατί αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη.
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγεί σε σταδιακή αποκατάσταση των ροών προς την αγορά.
  • Οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυτό επιβεβαιώνεται από τη διάθεση ξένων επιχειρήσεων να επενδύσουν στη χώρα.
  • Η κυβερνητική πολιτική στην ασφάλεια αποκαθιστά την ηρεμία στις πόλεις ενώ μειώθηκε σημαντικά η είσοδος λαθρομεταναστών.
Kινητοποιήσεις
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, αυτός θα στηθεί μπροστά στις κάμερες στις 19:00, όταν και θα μιλήσει στο ενημερωτικό πρόγραμμα που εκπέμπουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ, στο κτίριο της ΕΤ-3. Νωρίτερα, στις 12:30 θα συναντηθεί με το σωματείο των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα. Ακριβώς μετά, πάλι στα γραφεία του κόμματος, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας, με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ να αναμένεται να έχει ξεχωριστή θέση στην ατζέντα.
Η ημέρα περιλαμβάνει, ωστόσο, και πορείες, με το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΕΚΘ, ΕΔΟΘ να είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18:00, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Με βάση τις πληροφορίες, το «παρών» θα δώσει και αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην κεφαλή της οποίας θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι στην πλατεία Αριστοτέλους.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου