Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κράτος-μπαμπάς

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com

Θα ξεκινούσα με το κλισέ «πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι» αλλά δεν γράφω σε χαρτί, άσε που το' χα γράψει προ αρκετού καιρού για τα φανάρια της Μαραθώνος και για το κράτος-μπαμπάς στους ελληνικούς δρόμους.
Το οποίο (κράτος-μπαμπάς) βαρέθηκε τους δρόμους και πήρε τους λόγγους και τα δάση ξαμολώντας τους αστυνομικούς και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες (έστω, να πάει στα κομμάτια, αλλά αυτό του να θεωρούμε παλαβιάρη όποιον πάει νυχτιάτικα στα δάση μπας και ξεμοναχιάσει κανένα ξωτικό να το κοιτάξουμε λίγο, είναι ελαφρώς περιοριστικό), αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου αν παραστεί ανάγκη.
Δηλαδή; Στο μυαλό του πατριώτη (μου) Δένδια δεν είμαι, υποθέτω πως η 24ωρη απαγόρευση θα ισχύει όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Διότι το κράτος-μπαμπάς δεν μπορεί να κουμαντάρει τα δάση
αλλά και όταν το αποφασίσει μετατρέπει τους αστυνομικούς σε δραγάτες-δασοφύλακες και τους ξαμολάει στις πλαγιές τις κατάφυτες, όσες έχουν απομείνει από τούτες.
Επιτήρηση μέσω δορυφόρου; Μα θα αστειεύεστε, εμείς έχομεν Αστυνομία.
Αισθητήρες που ανιχνεύουν καπνό; Μα τι λέτε τώρα, ημείς έχομεν Αρχάς.
Ανιχνευτές υπερύθρων και άλλα τέτοια κόλπα ξεπατικωμένα από τον ψηφιακό κόσμο; Αηδίες, έχομεν γαλόνια να επιδείξωμεν.
Αγνοώ την περίπτωση ελαφιού που να ψάρωσε στη θέα γαλονιών, μπορεί όμως κάτι να ξέρουν οι έχοντες την ευθύνη για την ευημερία τη δική μας και των δέντρων. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να ψηφίσουν και δαύτα και μέχρι στιγμής καμένα δέντρα δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Οπότε ας έχωμεν το κεφάλι μας ήσυχο. Ο στρατηγός-άνεμος μπορεί να λυσσομανάει, άνθρωπος δεν θα 'ναι στο δάσος για να τον ακούσει να τραγουδάει ανάμεσα στα κλαδιά (βιολιά, παρακαλώ).
Κάπως έτσι το κράτος-μπαμπάς έλυσε και αυτό το πρόβλημα. Το οποίο μπορεί να εφαρμόσει και σε άλλες περιπτώσεις την ίδια λύση. Να αντιμετωπίσει το θέμα με τις ουρές στον ΟΑΕΔ με μια απλή απαγόρευση συνάθροισης έξω από τα γραφεία του. Μα πώς δεν το σκέφτηκε ως τώρα; Αν βάλει και περιορισμούς συνάθροισης στις ουρές των σούπερ-μάρκετ τα μεσημέρια του Σαββάτου οι νοικοκύρηδες του τόπου θα δώσουν μέχρι και αυτοδυναμία στον Σαμαρά. Επίσης, αυτό το κράτος-μπαμπάς μπορεί επιτέλους να αναλάβει και τη ριζοσπαστική πρωτοβουλία να μας αδειάζει τα τασάκια ή να μας χτυπάει απαλά την πλάτη να ρευτούμε πριν κοιμηθούμε. Μόνο αστυνομικούς μη στείλει γι' αυτή τη δουλειά. Έχουν τη φήμη πως έχουν βαρύ χέρι.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου