Κυριακή 21 Απριλίου 2013

H σιδηρά εγγονή πήρε τη σκυτάλη του θατσερισμού

Ο νεογέννητος Μάικλ Θάτσερ στην αγκαλιά της γιαγιάς Μάργκαρετ το 1989
Ο νεογέννητος Μάικλ Θάτσερ στην αγκαλιά της γιαγιάς Μάργκαρετ το 1989
Το αγέρωχο στυλ, η επιβλητική της παρουσία παρά το νεαρό της ηλικίας της και η κομψή εμφάνιση της στην κηδεία της γιαγιάς της, την οποία συμπλήρωσε μ' ένα μαργαριταρένιο κολιέ -το σήμα κατατεθέν της πρώην πρωθυπουργού μαζί βεβαίως με την τσάντα χειρός που δεν την αποχωριζόταν ποτέ- και η άνεση με την οποία διάβασε ένα απόσπασμα από την επιστολή Παύλου προς Εφεσίους κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, εντυπωσίασε όχι μόνο τους παρευρισκομένους αλλά και πολλούς άλλους και μέσα σε λίγα λεπτά η κηδεία της Θάτσερ είχε αναδείξει τη δική της.... Πίπα Μίντλετον.
Ο βρετανικός Τύπος έγραψε πως η νεαρή έχει τη στόφα της γιαγιάς, ενώ ο βουλευτής των
Συντηρητικών Ρομπ Ουίλσον έγραψε στο twitter του πως, όταν της έδωσε συγχαρητήρια για την ομιλία, εκείνη του απάντησε: «Το έχω στο αίμα μου, φαντάζομαι». Το ίδιο μάλλον «φαντάζονταν» και οι συμμαθητές της στο λύκειο, που την ψήφισαν ως το πρόσωπο που «έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει τον κόσμο μια μέρα».
Η 19χρονη Αμάντα είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ και συμμετέχει στην ομάδα στίβου του πανεπιστημίου. Αγωνίζεται στα 100 και 400 μέτρα μετ΄ εμποδίων και στο άλμα εις μήκος, ενώ στο σχολείο υπήρξε αρχηγός της ομάδας στίβου. Ασχολείται επίσης με την ιππασία, τραγουδάει στη χορωδία της ενορίας της και φτιάχνει καταπληκτικά σουφλέ σοκολάτας, σύμφωνα με φίλη της οικογένειάς της.
Αμάντα και Μάικλ Θάτσερ μπροστά από το φέρετρο της γιαγιάς τους κατά την είσοδο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.
Αμάντα και Μάικλ Θάτσερ μπροστά από το φέρετρο της γιαγιάς τους κατά την είσοδο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.


Η Αμάντα και ο αδελφός της Μάικλ γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Ντάλας του Τέξας απ' όπου κατάγεται η μητέρα τους, Νταϊάν Μπέργκντορφ κι όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας τους, Μαρκ Θάτσερ, στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Η μετακόμιση
Το 1995, η μητέρα τους συμφώνησε να μετακομίσουν στο Κέιπ Τάουν επειδή ο Μαρκ είχε μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε ένα πολυτελές σπίτι και ο Μάικλ έκανε μαθήματα κρίκετ και χόκεϊ και η Αμάντα ιππασίας, ενώ η μητέρα τους συμμετείχε σε ομάδες ανάγνωσης της Βίβλου. Πρόκειται εξάλλου για θρησκευόμενο άτομο (όπως και ο δεύτερος σύζυγός της), ενώ και τα δύο παιδιά είναι πιστοί ευαγγελιστές και συντηρητικοί.
Με τη φανέλα της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου του σχολείου του, με την οποία το 2007 έφτασε μέχρι τους τελικούς του σχολικού πρωταθλήματος του Τέξας. Τότε πολλοί τον χαρακτήρισαν ανερχόμενο αστέρι,
Με τη φανέλα της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου του σχολείου του, με την οποία το 2007 έφτασε μέχρι τους τελικούς του σχολικού πρωταθλήματος του Τέξας. Τότε πολλοί τον χαρακτήρισαν ανερχόμενο αστέρι, όμως ο ίδιος προτίμησε να αφοσιωθεί
στις σπουδές του.
Η Αμάντα μάλιστα πέρασε μερικούς μήνες στην Κίνα σε ιεραποστολή, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο.
Οι γονείς της, ωστόσο, δεν τα πήγαιναν καλά σχεδόν από την αρχή του γάμου τους: το 2006 η Μπέργκντορφ κι ενώ η Αμάντα ήταν μόλις 13 ετών, έγραψε ένα κομμάτι σε βρετανική εφημερίδα για τις απιστίες του Μαρκ που ήταν τόσες πολλές που την ανάγκασαν να προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ, ενώ είχε αμφιβολίες για το αν έπρεπε να κάνει δεύτερο παιδί. Στο μεταξύ, το 2004, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο συμμετοχής του Θάτσερ σε πραξικόπημα στην Ισημερινή Γουινέα, η Μπέργκντορφ επέστρεψε με τα παιδιά στις ΗΠΑ στο ακριβό προάστιο του Ντάλας, Χάιλαντ Παρκ.
Ανεπιθύμητος στις μισές χώρες που επισκέφθηκε ο άσωτος Μαρκ Θάτσερ έμαθε για το θάνατο της μητέρας του ενώ βρισκόταν στο Μπαρμπέιντος
Ανεπιθύμητος στις μισές χώρες που επισκέφθηκε ο άσωτος Μαρκ Θάτσερ έμαθε για το θάνατο της μητέρας του ενώ βρισκόταν στο Μπαρμπέιντος
Αργότερα χώρισαν και η Νταϊάν παντρεύτηκε ξανά έναν εκατομμυριούχο εκδότη αθλητικών περιοδικών, επίσης πιστό Ευαγγελιστή. Τα παιδιά αποξενώθηκαν από τον πατέρα τους επειδή δεν μπορούσε να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ εξαιτίας της καταδίκης του για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.
Η μικρή Αμάντα όμως δεν το έβαλε κάτω κι έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, γράφοντάς του πως «θέλει τον πατέρα της πίσω και πως αυτός θα μπορούσε να την καταλάβει αφού έχει δύο κόρες». Δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ωστόσο, αυτό το σνομπάρισμα δεν στάθηκε ικανό να τη στρέψει στους Δημοκρατικούς... Είναι εξάλλου η «σιδηρά» εγγονή μιας «σιδηράς κυρίας».
Μάικλ Θάτσερ
Λατρεύει το ράγκμπι και τους Ρεπουμπλικάνους
Γίναμε... γιαγιά» ήταν τα διάσημα πλέον λόγια της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν στάθηκε στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ κρατώντας όλο περηφάνια στην αγκαλιά της τον εγγονό της Μάικλ, λίγο μετά τη γέννησή του το 1989.
Πράγματι, η Θάτσερ λάτρευε τα εγγόνια της κι όπως είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή της σε περιοδικό στα τέλη του '90, η μεγαλύτερη χαρά της είναι «να τα βλέπει ή να λαμβάνει από την πρώην νύφη της φωτογραφίες τους», που εξάλλου υπήρχαν παντού στο σπίτι της στο Λονδίνο.
Και ο 24χρονος Μάικλ φαίνεται πως έχει πολλά στοιχεία από τη γιαγιά του. Οπως ο προπάππος του, Αλφρεντ Ρόμπερτς, πριν από πολλά χρόνια, έτσι και ο μοναδικός εγγονός της Μάργκαρετ Θάτσερ δουλεύει πολλές ώρες σε φαρμακείο στο Ντάλας, πάντα εξυπηρετικός και πάντα ευγενικός με τους πελάτες, που μάλλον δεν ξέρουν τη βαριά πολιτική κληρονομιά που φέρει. Εξάλλου, όπως και η αδελφή του, ποτέ δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί το όνομά του, ενώ, όπως συμφωνούν όλοι, πρόκειται για ένα σεμνό νεαρό και πολύ προσιτό νεαρό άνδρα.
Οι σπουδές
Σπούδασε χημεία, όπως και η γιαγιά του, στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας κι όπως ο παππούς του, Ντένις, αγαπάει με πάθος τον αθλητισμό. Στο Λύκειο υπήρξε αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου και μάλιστα το 2007 κατάφερε να στείλει την ομάδα του στους σχολικούς τελικούς του Τέξας. Σ' έναν αγώνα, μπροστά σε 10 χιλιάδες οπαδούς, έκανε ένα φοβερό πιάσιμο, τέτοιο που πολλοί μίλησαν για τη γέννηση ενός νέου μεγάλου αστεριού.
Ο νεαρός Μάικλ προτίμησε, όμως, να αφοσιωθεί στις σπουδές του, ενώ παράλληλα άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την πολιτική. Οπως η μητέρα του (η οποία έχει δώσει μεγάλα ποσά σε προεκλογικές εκστρατείες Ρεπουμπλικάνων) και η αδελφή του, είναι πιστός Ρεπουμπλικάνος και πρόσφατα συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του VOCES, ενός ρεπουμπλικανικού πολιτικού σχηματισμού που στόχο έχει να «εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει όσους από την ισπανόφωνη κοινότητα ασπάζονται τις συντηρητικές αξίες».
Επηρεασμένος από τη μητέρα του και τον πατριό του, Τζέιμς, είναι πιστός Ευαγγελιστής. Στο βιβλίο της επετηρίδας του Λυκείου του επέλεξε αποσπάσματα από τη Βίβλο για να μιλήσει για τον εαυτό του, τάσσεται κατά των εκτρώσεων (η μητέρα του συμμετέχει σε ομάδα κατά των εκτρώσεων) και συχνά αναλαμβάνει εθελοντικές εργασίες. Πρόσφατα δούλεψε με μια ομάδα που χτίζει σπίτια για τους φτωχούς.
Σερ Μαρκ Θάτσερ
Eχει τους καβγάδες στο αίμα του
Ο σερ Μαρκ Θάτσερ λέγεται ότι ήταν ο μόνος άνδρας που μπορούσε να φωνάζει στη Μάργκαρετ Θάτσερ χωρίς... επιπτώσεις κι αυτό γιατί του είχε τρομερή αδυναμία, όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν πάντα η δίδυμη αδελφή του, Κάρολ.
Εκτός από τις φωνές, ο Μαρκ είχε και την τρομερή ικανότητα να μπλέκει σε περιπέτειες, με αποκορύφωμα την καταδίκη του το 2005 σε τέσσερα χρόνια φυλακή με αναστολή εξαιτίας της ανάμειξής του σε πραξικόπημα στην Ισημερινή Γουινέα.
Μετά την καταδίκη αναγκάστηκε να καταφύγει στο Μονακό, όπου παρέμεινε έναν χρόνο. Μετά έπρεπε να φύγει και πάλι, γιατί το πριγκιπάτο αρνήθηκε να του ανανεώσει την άδεια παραμονής του, κατατάσσοντάς τον στους «ανεπιθύμητους», μάλλον γιατί τον περισσότερο καιρό κυκλοφορούσε μεθυσμένος και μπλεκόταν συνεχώς σε καβγάδες. Δεν μπορούσε να πάει στις ΗΠΑ, η Ελβετία αρνήθηκε να του δώσει άδεια παραμονής και τελικά εγκαταστάθηκε στο Γιβραλτάρ, όπου και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 2008 τη Σάρα Τζέιν Ράσελ, η οποία υπήρξε παντρεμένη με τον Τζον Ράσελ, δούκα του Μπέντφορντ.
Εκτοτε, σταμάτησε να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, είναι άγνωστο αν και με τι ασχολείται, ενώ πλέον ζει κυρίως στην Μαρμπέλα της Ισπανίας και στα Μπαρμπέιντος, όπου και έμαθε για τον θάνατο της μητέρας του.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου