Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μαύρη τρύπα στα έσοδα μέχρι και 3,2 δισ. ευρώ φέτος φέρνει νέα μέτρα



    Ρεπορτάζ: Υπό τη σκιά των πρώτων στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για υστέρηση των εσόδων κατά 25% τον Μάρτιο έναντι των στόχων, με διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού στα 600 εκατ. ευρώ και με προβολή έτους, υστέρηση της τάξης ακόμη και των 3,2 δισ. ευρώ, συνεχίσθηκαν χθες με κεντρικό θέμα τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο οι συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας. Η υστέρηση αυτή οδηγεί μαθηματικά σε νέα μέτρα, των οποίων τη συζήτηση
    η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει για μετά τον Μάιο.
    Ερωτηματικά πάντως προκαλούν οι πραγματικές προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να συστήσει άρον άρον Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών στο υπουργείο Οικονομικών. Και συγκεκριμένα, για το αν οι νέες αντικειμενικές, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη -με βάση τις πρώτες πληροφορίες- τις πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως αυτές είχαν καταγραφεί προ 8ετίας (άρα πριν την κρίση και την κατάρρευση των εμπορικών τιμών), θα αποτελέσουν τη νέα βάση για το χαράτσι. Αν συμβεί αυτό, τότε για μεγάλο μέρος ιδιοκτητών τα λεγόμενα περί 15% μείωσης της επιβάρυνσης του έκτακτου τέλους μέσω της ΔΕΗ, θα συνιστούν εμπαιγμό. Λήξαν θεωρείται ακόμη το θέμα των δόσεων για τη ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς θα φθάνουν τις 48.
    Στη χθεσινή, διάρκειας 230' συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας Π. Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ. Μορς (Ε.Ε.) και Κλ. Μαζούχ (ΕΚΤ) και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη να συμμετέχει για πρώτη φορά στις συζητήσεις (αποχώρησε μετά από 1,5 ώρα συζήτησης), η τρόικα φάνηκε να σκληραίνει και τους σχετικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμευόταν αρχικά για απόλυση μόλις 1.000 επίορκων υπαλλήλων (εκείνων που βρίσκονται σε αργία) ώς τον Ιούνιο, με την τρόικα, αντίθετα, να ζητεί ως προαπαιτούμενο να απολυθούν 2.000, καθώς συνεχίζει να έχει ενστάσεις για δύο θέματα:
    * Πρώτον, για τη βραδύτητα με την οποία κινούνται τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο.
    * Δεύτερον, για το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας αλλά και για τον ρυθμό με τον οποίο υλοποιείται.
    Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πέραν του ότι "κλείνει" η συμφωνία στις 2.000 απολύσεις επίορκων, από τους επικεφαλής ελεγκτές ζητήθηκαν επιπλέον 5.000 απομακρύνσεις το 2013 (υπενθυμίζεται ότι ο μνημονιακός στόχος για εφέτος αφορά τη διαθεσιμότητα 20.000 υπαλλήλων).
    Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ότι η τρόικα δεν θα θέσει άμεσα (στην παρούσα αξιολόγηση) ζήτημα νέων μέτρων για το δημοσιονομικό κενό, ωστόσο η διεύρυνση της μαύρης τρύπας το α' τρίμηνο προοιωνίζεται ένα καυτό καλοκαίρι... Ακόμη, οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές θα υπάρξει στον φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ το 2013. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει αφορολόγητο, με πιθανότερο το δυσμενές σενάριο (να μην προβλεφθεί η θέσπισή του εφέτος).

    Στα 600 εκατ. ευρώ η μαύρη τρύπα το τρίμηνο
    Στα 600 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, καθώς οι εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), παρουσίασαν υστέρηση κατά 25% έναντι των στόχων.
    Πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι η κατάρρευση των εσόδων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι στο τέλος του χρόνου η συνολική υστέρηση των εσόδων ενδέχεται να ξεπεράσει πιθανόν και τα 3 δισ. ευρώ!
    Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν και στην τρόικα, η οποία ζητεί να παρουσιαστούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού προτού αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Ειδικότερα, οι πληροφορίες για την πορεία των εσόδων αναφέρουν πως τον περασμένο Μάρτιο:
    - Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση πάνω από 25% σε σχέση με τον στόχο, δηλαδή κατέγραψαν υστέρηση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.
    - Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,24 δισ. ευρώ.
    - Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, την ίδια περίοδο, κατέγραψαν μείωση κατά περίπου 15% σε σχέση με τον στόχο.
    - Τα έσοδα των εφοριών παρουσίασαν απόκλιση από τον στόχο 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και των χαρατσιών που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα πολλά νοικοκυριά.
    Όπως σημειώνουν στελέχη του ΓΛΚ, οι προβολές δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα σε ετήσια βάση θα κυμανθεί από 2,7 έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εισπράξεις τους επόμενους μήνες.

    Με προκαταβολή 4 από τις 48 δόσεις η ένταξη στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
    Σαράντα οκτώ δόσεις για την αποπληρωμή χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση με την τρόικα με στόχο να ενεργοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον ερχόμενο Μάιο.
    Για να μπορέσει όμως να διεκδικήσει και τις 48 δόσεις κάποιος που θα ενταχθεί στην ρύθμιση (για παράδειγμα) τον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά τις πρώτες 4 δόσεις (Ιανουαρίου - Απριλίου), καθώς η υστάτη ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί μεν τον Μάιο, αλλά οι δόσεις θα έχουν ήδη αρχίσει να μετράνε από την αρχή του έτους!
    Aygi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου