Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ανοιχτά χαρτιά από Βενιζέλο

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο των τριών αρχηγών, ώστε να αντιληφθούν οι επικεφαλής της τρόικας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα
Ο Ευ. Βενιζέλος ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο των τριών αρχηγών, ώστε να αντιληφθούν οι επικεφαλής της τρόικας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα
«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι μια κυβέρνηση εκτάκτων συνθηκών και μεγάλης αποτελεσματικότητας, που θα αναμετρηθεί με το ιστορικό πρόβλημα της χώρας τώρα, αυτούς τους επόμενους μήνες - και δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε χθεσινή συνέντευξή του στον Real FM, προαναγγέλλοντας ότι πέραν της συζήτησης για την καθημερινή διακυβέρνηση με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη θα υπάρξει διάλογος μεταξύ των τριών και για θέματα στρατηγικής.
Ο κ. Βενιζέλος -είναι πασιφανές- με τη φράση του «θα μπούμε μπροστά» επιδιώκει κατ' αρχάς να
«υπενθυμίσει» ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στα τρία κόμματα και ότι ο ίδιος έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του, επιλέγοντας να προτείνει πολιτικά πρόσωπα για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια (αναλογικά, με βάση το εκλογικό ποσοστό των κυβερνητικών εταίρων).
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά απορρίπτει να αναλάβει ως αντιπρόεδρος την εποπτεία και την ευθύνη ενός κρίσιμου τομέα ή ακόμη και υπουργικό χαρτοφυλάκιο - κάποιοι συνεργάτες του μάλιστα κάνουν λόγο για τον θεσμικό τομέα, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, που αφορά τα δύο υπουργεία (Διοίκησης και Εσωτερικών), που θα έχει την ευθύνη και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ανοιχτά χαρτιά από Βενιζέλο
«Με τον κ. Σαμαρά θέλουμε να έχουμε -και έχουμε- μια ανοιχτή σχέση διότι πρέπει να είμαστε έντιμοι και αποτελεσματικοί εταίροι σε ένα κυβερνητικό σχήμα που σηκώνει τεράστιο βάρος όταν άλλοι, η λεγόμενη -αντιμνημονιακή- αντιπολίτευση δηλαδή, μπορεί εύκολα να λέει ό,τι θέλει ενώ προφανώς δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπου αποκάλυψε ότι η τρόικα είναι πιο «συνεσταλμένη» και με ανοιχτές κεραίες σε αυτήν τη φάση της διαβούλευσης και του ελέγχου.
Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο των τριών, ώστε να αντιληφθούν οι επικεφαλής της τρόικας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα κι ότι το «χαράτσι» πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο τέλος ακινήτων με 50 χιλιάδες αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα.
Ρύθμιση χρεών
Εν συνεχεία έκανε επίθεση στην τρόικα για τη διαφαινόμενη άρνηση για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ χαρακτήρισε βάρβαρη τη ρήση του κ. Τράα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν, θεωρώντας λύση να τους παίρνουν τα σπίτια!
Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι ακολούθησε «άτυπη ενημέρωση» από την Ιπποκράτους με στόχο να επεξηγηθούν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ με βάση τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στον Real FM. Κάνοντας σαφή αναφορά στις αποκλίσεις που δημιουργούνται στα φορολογικά έσοδα λόγω της ύφεσης, ο κ. Βενιζέλος προτείνει την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής μέχρι το 2016 και επαναλαμβάνει τις εισηγήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - αφήνοντας δε σαφείς αιχμές για την καθυστέρηση του υπουργείου Δημ. Διοίκησης να εφαρμόσει την «κινητικότητα».
ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
«Χρίσμα» στον Νίκο Ανδρουλάκη από Βενιζέλο
Το όνομα του νέου γραμματέα θα προτείνει για να εκλεγεί στη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι το μήνυμα του Συνεδρίου ήταν «ανανέωση» και «όχι στους μηχανισμούς».
Χθες σε κλειστή σύσκεψη συνεργατών του άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει τον 33χρονο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εθεάθη χθες στα γραφεία της Ιπποκράτους. Αντιθέτως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να παρουσιάσει «λίστα» για την εκλογή του 13μελούς Πολιτικού Συμβουλίου - το «στίγμα» για τη στελέχωση των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα δώσει άλλωστε κατά το δείπνο με τις εκλεγμένες γυναίκες της Κεντρικής Επιτροπής, απόψε στο ρεστοράν του Πάρκου Ελευθερίας.
Το σίγουρο είναι ότι αν και ο Ν. Ανδρουλάκης εκλέχτηκε πρώτος και με μεγάλη διαφορά σε ψήφους από τον δεύτερο στο Συνέδριο, δεν θα κάνει «περίπατο» για τη θέση του γραμματέα, αφού διάφοροι «βενιζελικοί» δεν αποκλείουν να αντιδράσουν ακόμη και με άλλη υποψηφιότητα ή με «λευκά»... Εκτός και αν αναδιπλωθούν την τελευταία στιγμή...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου