Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ανθρώπινη αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, του Πάνου Τριγάζη



Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα η Ελλάδα μας πληγώνει. Σ΄ όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχουν βαρύτατα τραυματισμένες κοινωνίες από τη νεοφιλελεύθερη επιδρομή. Δεινά υφίσταται ο ελληνικός λαός από την εφαρμογή των Μνημονίων, τα οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η οικονομία είναι σε βαθειά ύφεση, τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια εξαπλώνεται, οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται, η ανασφάλεια γενικεύεται.Για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας ηχεί οδυνηρά επίκαιρος ο στίχος του Μαγιακόφσκι
«Η Πολιτεία αμπάρωσε τον δρόμο με σκοτάδι». Το σκοτάδι μπορεί, όμως, να διαλυθεί μόνο από το φως της Ελπίδας με ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα για να περιφέρει το δίσκο της επαιτείας στην Ευρώπη. Οι ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου καλούνται να απαντήσουν με την «αισιοδοξία της βούλησης» στην «απαισιοδοξία της γνώσης», όπως θάλεγε ο Γκράμσι. Ο φόβος μπορεί να νικηθεί από την αισιοδοξία για ένα καλύτερο και αλληλέγγυο μέλλον. Μια άλλη Ελλάδα είναι εφικτή, με τον ελληνικό λαό περήφανο νοικοκύρη στον τόπο του.


Για τις δυνάμεις της αριστεράς η αλληλεγγύη  αποτελεί  θεμέλιο της ύπαρξής τους και αφετηριακό σημείο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής τους δράσης. Ας θυμηθούμε, ότι  «Εθνική Αλληλεγγύη» ήταν η πρώτη οργάνωση που ίδρυσαν οι κομμουνιστές (πριν και από το ΕΑΜ) για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα που είχε προκληθεί από τη Γερμανική κατοχή. Οι αριστεροί άνθρωποι ξέρουν ότι -κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες- η συλλογική δράση φέρνει αποτελέσματα, όπως δείχνει η ιστορία όλων των κοινωνικών αγώνων στη χώρα μας και διεθνώς. Καλούνται και πάλι να οικοδομήσουν κοινά μέτωπα αντίστασης και αλληλεγγύης στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παντού αναπτύσσονται αγώνες, μικροί ή μεγάλοι, κόντρα στις κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές και στους νεοφιλελεύθερους «μονόδρομους».

Στις τοπικές κοινωνίες η ανθρώπινη αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί πιο άμεσα.
Εκεί οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση μας είναι πιο οικείοι, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης πιο ισχυρές, οι περιχαρακώσεις πιο εύκολα υπερβάσιμες. Εκεί η δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές, όπως ήδη συμβαίνει, με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πληττόμενων.

Η αρχή της νέας χρονιάς  σημαδεύτηκε από νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των κοινωνικά και εισοδηματικά αδύνατων.
Την ίδια ώρα ορισμένοι εκμεταλλεύονται την κρίση για να πλουτίζουν. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δείχνει με σαφή τρόπο ποιών τα συμφέροντα υπηρετεί το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα.

Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, καμία χαλάρωση των προσπαθειών για την απαλλαγή του ελληνικού λαού από τα μνημονιακά δεινά, και την οικοδόμηση της εναλλακτικής λύσης της αριστεράς, η οποία δεν χωράει σε δογματισμούς και ανιστόρητες περιχαρακώσεις. Απαιτείται συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών.

Ακόμα μία επισήμανση. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Δεν συμβιβάζεται με ακροδεξιά παρωχημένα ιδεολογήματα και είναι προς τιμή ορισμένων φωτισμένων κληρικών το γεγονός ότι είναι επικριτικοί από τη σκοπιά της μη διάκρισης προς τα κηρύγματα μίσους των νεοναζί της «Χρυσής Αυγής». Δικαιούνται την αλληλεγγύη όλοι οι κοινωνικά αδύνατοι, χωρίς καμία διάκριση, μεταξύ των οποίων και οι μετανάστες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και αλληλεξαρτώμενα. Έχουν ισχύ για όλους τους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωποι.. Οι ακροδεξιοί ρατσιστικοί κρωγμοί και τα κηρύγματα μίσους των χρυσαυγιτών και των ομοϊδεατών τους δεν έχουν καμία σχέση με τις πανανθρώπινες ιδέες και αξίες που γεννήθηκαν σ΄αυτόν τον τόπο από την αρχαιότητα. Τις προσβάλουν βαρύτατα.

Ας αντιδράσουμε, λοιπόν, με αίσθημα εγρήγορσης. Οι καιροί ου μενετοί!
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου