Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κυβερνητικό ρίσκο «μηδενικής ανοχής» σε παράλληλα μέτωπα


Κυβερνητικό ρίσκο «μηδενικής ανοχής» σε παράλληλα μέτωπα

Συνθήκες πολιτικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες εξελίξεις δημιουργούνται, για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΚΚΕ, ενώ καταβάλλονται έντονες προσπάθειες να υπάρξει ένα ευρύτερο απεργιακό μέτωπο -από ναυτεργάτες, αγρότες, κ.ά.- κατά του κυβερνητικού συνασπισμού.


Η κυβέρνηση με την απόφαση της για πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, επιλέγει να συνεχίσει στην εφαρμογή του δόγματος «πυγμή και αποφασιστικότητα» σε συνδυασμό με τη γραμμή «νόμος και τάξη», μια κίνηση που ενδέχεται να οξύνει περισσότερο τα ήδη τεταμένα πνεύματα.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέρασε με το δόγμα της πυγμής το πρώτο κρας τεστ στη
σύγκρουση με τους εργαζομένους στο Μετρό, η πολεμική ατμόσφαιρα με τους ναυτεργάτες, δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για πολιτική επιστράτευση, συνιστά μια πολιτική κίνηση, υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς δίνει αφορμή για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από την πλευρά του Περισσού, που καταγράφει αυξημένη αγωνιστική ετοιμότητα και διάθεση για μετωπική με την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία να κερδίσει πολιτικούς πόντους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που εμφανίζεται ενιαίος και χωρίς διχογνωμίες στο ζήτημα της επιστράτευσης, διαπιστώνει ότι το ΚΚΕ πλέον ενεργοποιείται σε όλα τα απεργιακά μέτωπα, ενώ απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, ενισχύοντας τους απεργούς ναυτεργάτες.
Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να διασφαλιστεί πάση θυσία ότι το λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί και διεθνή κόμβο, θα παραμείνει ανοικτό και γι’ αυτό θα υπάρξει και η απαραίτητη συνδρομή της Αστυνομίας.
Η κυβέρνηση επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση, αδιαφορώντας για τη σύμπτυξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο που είναι απροστάτευτο, ενώ πλήττεται η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών.
Ήδη, το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για σήμερα παναττική κινητοποίηση κατά της απόφασης της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να υποχωρήσει η συντεταγμένη πολιτεία έναντι των απεργών που επιλέγουν, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.
Το αγροτικό μέτωπο αγχώνει
Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που δημιουργούν ένα πρόσθετο άγχος για την κυβέρνηση, καθώς δεν επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση να υπάρξουν αποκλεισμοί εθνικών οδών.
Ήδη, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την αστυνομία, να μην κλείσουν οι δρόμοι και καθημερινά καταγράφεται κυριολεκτικά «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ των ΜΑΤ και των αγροτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται μεγάλη αγωνία για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και αυτό, διότι η κεντρική πολιτική απόφαση του Περισσού για μετωπική με την κυβέρνηση, αναμένεται να δυναμιτίσει το κλίμα, καθώς από την άλλη υπάρχει εντολή για ενεργοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.
Ως εκ τούτου, το λιμάνι του Πειραιά κυρίως και τα μπλόκα των αγροτών κατά μήκος των εθνικών οδών, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, αναμένεται να αποτελέσουν τα νέα πεδία της πολεμικής σύγκρουσης της αντιπολίτευσης (κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με την κυβέρνηση.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα γίνει ότι χρειάζεται, εντός των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων, για να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγρότες, ενώ ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ζητάνε να υπάρξουν κινήσεις, ώστε να λήξει το θέμα και μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου