Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Διορία ένας μήνας στην Google


Νομοθετική διάταξη με στόχο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναζήτησης μέσω Διαδικτύου, όπως η Google, οι οποίες αντλούν τεράστια κέρδη από την ενημέρωση, να συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται για ακόμη μία χώρα που κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, αφού ανάλογες ρυθμίσεις εξετάζουν ακόμη η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.
Οι εκδότες στις πέντε αυτές χώρες κατηγορούν τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google, ότι κερδίζουν τεράστια ποσά από διαφημίσεις οι οποίες
εμφανίζονται όταν οι χρήστες του Διαδικτύου ψάχνουν για τίτλους ή άρθρα και ρεπορτάζ εφημερίδων, περιοδικών και άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι εταιρείες αναζήτησης μάλιστα σήμερα δεν αποδίδουν κανένα απολύτως δικαίωμα στις εκδοτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της κρίσης.
Οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να καταβάλλουν εταιρείες όπως η Google δικαιώματα που θα είναι ανάλογα με τα τεράστια διαφημιστικά κέρδη που αποκομίζουν όταν εμφανίζουν στους χρήστες του Διαδικτύου αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν ειδήσεις από εφημερίδες, περιοδικά και άλλα ενημερωτικά δίκτυα.
Ο Ολάντ σκοπεύει να παρουσιάσει τη νομοθετική αυτή ρύθμιση στην περίπτωση που οι σχετικές διαπραγματεύσεις των εκδοτών στη Γαλλία με την Google δεν καταλήξουν σε κάποια κοινώς αποδεκτή λύση. Η γαλλική κυβέρνηση δίνει περιθώριο έως τα τέλη του μήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Google κατέληξε σε συμφωνία με ομάδα γαλλόφωνων εφημερίδων που εδρεύουν στο Βέλγιο, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη έξι ετών. Η Google φέρεται να συμφώνησε να καταβάλλει «από 2% έως 3% του ετήσιου τζίρου» των εφημερίδων σε δικαιώματα, ποσό που εκτιμάται πως αναλογεί σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Εξελίξεις όμως για το θέμα αυτό υπάρχουν και στη Γερμανία, όπου ήδη συζητήθηκε στην Κάτω Βουλή της χώρας νομοσχέδιο με βάση το οποίο η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να πληρώνει στους εκδότες εφημερίδων τον λεγόμενο «δασμό Google».
Το θέμα έχει παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση σε ειδική επιτροπή με στόχο να υποχρεωθεί η Google να καταβάλλει ποσό στους εκδότες προκειμένου να μπορεί να εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών του Διαδικτύου μέρος του περιεχομένου των εντύπων τους. Τώρα, εκτός από τη Γαλλία, και η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελβετία εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου