Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το νέο Κάμελοτ του Ομπάμα


ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ
Υπουργός Εξωτερικών

Ο διάδοχος της Χίλαρι
Ποιος είναι. Ο Τζον Φορμπς Κέρι γεννήθηκε στην Ορόρα του Κολοράντο το 1943. Παρασημοφορήθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Βιετνάμ 1968-69. Προτού μπει στη Γερουσία το 1984 εργαζόταν ως δικηγόρος.

Προϋπηρεσία. Ο Κέρι είναι επί 28 χρόνια γερουσιαστής της Μασαχουσέτης. Ηταν υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004, όταν έχασε από τον Τζορτζ Μπους. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και τώρα θα αντικαταστήσει τη Χίλαρι
Κλίντον.

Τι πιστεύει. Παρότι ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ δεν θεωρείται «γεράκι». Εχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία αντιτασσόταν στη συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ. Φιλοϊσραηλινός, θεωρεί τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν ως την «ύστατη λύση» και ότι η κλιματική αλλαγή είναι «η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την ασφάλεια.

Προτεραιότητες. Θεωρεί βασικές τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να αναλάβει την Προεδρία της Κίνας τον Μάρτιο και ο Κέρι θα παρακολουθεί τη διαδικασία. Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα είναι στο χειρότερο σημείο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις δύο χώρες θα κρίνει την όποια λύση στην κρίση της Συρίας. Θα παρακολουθεί από κοντά και τις εξελίξεις στο Ιράν, όπου ο Αχμαντινετζάντ θα αντικατασταθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

ΤΣΑΚ ΧΕΪΓΚΕΛ
Υπουργός Αμυνας
Ο βετεράνος του Βιετνάμ

Ποιος είναι. Ο 66χρονος Χέιγκελ γεννήθηκε στο Νορθ Πλέιτ της Νεμπράσκα. Αφότου υπηρέτησε στο Βιετνάμ όπου κέρδισε δύο παράσημα αλλά και μια ουλή από πυρά μυδραλιοβόλου στο στήθος, έκανε μεγάλη περιουσία στις τηλεπικοινωνίες.

Προϋπηρεσία. Ο Χέιγκελ ολοκλήρωσε δύο θητείες ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα και αποσύρθηκε το 2009. Είναι εκ των συμβούλων του Ομπάμα για θέματα ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών και τώρα θα αντικαταστήσει τον Λίον Πανέτα.

Τι πιστεύει. Η άποψή του για τη στρατιωτική δράση θεωρείται ότι διαμορφώθηκε στο Βιετνάμ και κάποτε είχε πει ότι «θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω άχρηστους πολέμους». Οι απόψεις του για το Ιράν (επιμένει στην ανάγκη διαλόγου) και για το Ισραήλ (έχει επιτεθεί επανειλημμένα στο «εβραϊκό λόμπι») έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Τάσσεται εναντίον μιας στρατιωτικής  επίθεσης στο Ιράν, είτε από το Ισραήλ είτε από τις ΗΠΑ.

Προτεραιότητες.Πιστεύεται ότι θα επισπεύσει την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Θα είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να κάνει μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ενώ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη Συρία, στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

ΤΖΟΝ ΜΠΡΕΝΑΝ
Διευθυντής της CIA
Από τα άδυτα της Υπηρεσίας
Ποιος είναι. Ο 57χρονος Μπρέναν έχει εργαστεί επί 25 χρόνια στη CIA σε διάφορες θέσεις και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας στην πρώτη προεδρική θητεία του Τζορτζ Μπους.

Προϋπηρεσία. Ο βασικός σύμβουλος του Ομπάμα για αντιτρομοκρατικά θέματα. Επαιξε κρίσιμο ρόλο στη διοργάνωση της επιχείρησης που κατέληξε στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011.

Τι πιστεύει. Υπερασπίστηκε τις μεθόδους σύλληψης και ανάκρισης (που περιελάμβαναν και βασανιστήρια) για τους υπόπτους τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και αργότερα φάνηκε πιο διαλλακτικός. Ως ένας από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη, έχει δεχθεί επικρίσεις για τον θάνατο αμάχων.

Προτεραιότητες. Οντας επικεφαλής της ομάδας του Ομπάμα που προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη τρομοκρατικών ομάδων στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, είναι σίγουρο ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον του στο Μάλι, ενώ οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν στην Υεμένη.

ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ
Υπουργός Οικονομικών
Ο επίμονος διαπραγματευτής

Ποιος είναι.Ο 57χρονος Λιου γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από πατέρα πολωνό μετανάστη, πήγε σε δημόσιο σχολείο και αποφοίτησε από το Χάρβαρντ και τη Νομική Σχολή του Τζόρτζταουν. Είναι ορθόδοξος Εβραίος.

Προϋπηρεσία. Στον ιδιωτικό τομέα είχε διατελέσει στέλεχος της Citigroup, ενώ θήτευσε σύμβουλος του παλαιού προέδρου της αμερικανικής Βουλής Τιπ Ο’Νιλ, ο οποίος εθεωρείτο σύμβολο της διακομματικής συνεργασίας. Ηταν υπεύθυνος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού κατά τη δεύτερη θητεία του Μπιλ Κλίντον καθώς και τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι προσωπάρχης του Μπαράκ Ομπάμα και τώρα θα αντικαταστήσει τον Τίμοθι Γκάιτνερ.

Τι πιστεύει. Εχει αποδείξει ότι πιστεύει στη συνεργασία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών, αλλά ότι είναι και σκληρός διαπραγματευτής. Τον έχουν χαρακτηρίσει «φιλελεύθερο πραγματιστή» που θεωρεί ότι πιο σημαντικό από όλα είναι η αποτελεσματικότητα.

Προτεραιότητες.Εχει μπροστά του τρεις μεγάλες μάχες με τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να προλάβει τρεις δημοσιονομικές προθεσμίες: την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα 16,4 τρισ. δολάρια, την αποφυγή αυτόματων περικοπών στις στρατιωτικές και τις κοινωνικές δαπάνες και τη λήξη της ισχύος μιας απόφασης της Γερουσίας βάσει της οποίας λειτουργούσε η κυβέρνηση. Θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Κινέζων για την οικονομία αλλά και την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου