Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Ασαντ κατά «τρομοκρατών και γειτόνων»




Με ένα διάγγελμα σε υψηλούς τόνους, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από μήνες, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ πρότεινε χθες δικό του «ειρηνευτικό σχέδιο», μέσω συνομιλιών «με εκείνους που δεν έχουν προδώσει τη Συρία», και εν συνεχεία σχηματισμό νέας «διευρυμένης» κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης «τρομοκράτες» και «εγκληματίες» που στηρίζονται από παράγοντες του εξωτερικού και θέλουν να επιβάλουν ιδέες της Αλ Κάιντα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί τους, ενώ έδειξε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την εξουσία.


Η πρώτη δημόσια ομιλία του Ασαντ από τον Ιούνιο -είχε μεσολαβήσει συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση τον Νοέμβριο, στην οποία είχε πει ότι «θα πεθάνει στη Συρία»- έγινε στην Οπερα της Δαμασκού υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και λίγο πριν από την επικείμενη αμερικανορωσική συνάντηση για το συριακό ζήτημα, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι. Στο διάγγελμά του, ο Σύριος πρόεδρος κάλεσε τις δυτικές χώρες να διακόψουν τη στήριξη προς τους «εχθρούς» της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς τους «μαριονέτες της Δύσης».

Ανακοίνωσε ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει εθνικό διάλογο σε μία «σύνοδο συμφιλίωσης» με εκείνους που δεν έχουν «προδώσει» τη Συρία και στη συνέχεια διεξαγωγή δημοψηφίσματος για νέο Σύνταγμα, εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης και χορήγηση γενικής αμνηστίας. Διευκρίνισε όμως ότι «το πρώτο στάδιο μιας πολιτικής λύσης θα απαιτούσε οι γειτονικές δυνάμεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν (την αντιπολίτευση)». Υπογράμμισε δε πως ό,τι συμβαίνει στη Συρία «δεν είναι επανάσταση, αλλά σύγκρουση μεταξύ της Συρίας και των εχθρών της», ενώ ευχαρίστησε για τη στήριξή τους τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

«Ο Ασαντ απλώς θέλησε με την πρότασή του να κόψει τον δρόμο προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης» απάντησε ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας Ουαλίντ Μπούνι, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τον κατηγόρησε για υποκρισία, δηλώνοντας ότι «οι κενές υποσχέσεις για αλλαγή δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανένα».
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου