Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Οχι» του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα Λοβέρδου για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ

Αρνητική ήταν η απάντηση, που έδωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε νωρίτερα τη σύγκληση της ΚΟ του κόμματος. Ο κ.. Μανιάτης κάλεσε τον κ. Λοβέρδο να συμμετάσχει στο συντακτικό συνέδριο του κόμματος προσθέτοντας πως «οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες».


Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.
Ο κ. Μανιάτης στην απαντητική επιστολή του αναφέρει στον κ. Λοβέρδο ότι είναι ήδη προγραμματισμένο το συντακτικό συνέδριο της παράταξης, προσθέτοντας ότι οι ιδέες του θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία.
Η απάντηση του κ. Μανιάτη προς τον κ. Λοβέρδο έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Ανδρέα,

» Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

» Η ΚΟ της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη Βουλή και την κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

» Κορυφαία βέβαια απόφαση της ΚΟ ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στην χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της ΚΟ συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της. Έχουμε τώρα ενώπιόν μας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει σήμερα.

» Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος  ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία».
Η επιστολή Λοβέρδου

Στην επιστολή του ο κ. Λοβέρδος ζητεί να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μετά από αυτά τα κρίσιμα βήματα, κρίνω ως απολύτως απαραίτητη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με σκοπό την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας μας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς. Όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη» επισημαίνει.

«Με την επιτυχή έκβαση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η τετράμηνη περίοδος της κυβέρνησης, την οποία ως ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Για τέταρτη φορά, από το 2010, η κοινοβουλευτική μας ομάδα στήριξε την προσπάθεια της χώρας να σταθεί όρθια, δίχως μικροκομματικούς υπολογισμούς» τονίζει ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νέου Μνημονίου.

«Η αυτοθυσία, όμως, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» συνεχίζει «δεν συνδέθηκε με κάποια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο της χώρας και των πολιτών από την κρίση. Οι θυσίες, ο αγώνας και ο μόχθος του ελληνικού λαού υπάρχει κίνδυνος να είναι χωρίς αντίκρισμα».

Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι τον Ιούνιο είχε εισηγηθεί «μια διεξοδική στρατηγική συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στις μετεκλογικές εξελίξεις», αλλά «η εισήγησή μου δεν έγινε δεκτή».

«Προτίμησα να μην σταθώ εμπόδιο στην εφαρμογή των επιλογών σου και αποφάσισα να μην συμμετέχω στα κομματικά και κοινοβουλευτικά μας όργανα. Η συμμετοχή μου, λόγω των ριζικών μου διαφωνιών, θα 'εξαγόταν' ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση, η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης» επισημαίνει, ζητώντας τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητος ο Μίμης Ανδρουλάκης

Την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, την επομένη της θετικής ψήφου που έδωσε στο «πακέτο» των νέων μέτρων, του πολυνομοσχεδίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΒΗΜΑ FM στην οποία μετέχει μια φορά την εβδομάδα.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση και αποσυντίθεται και ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται μέρος αυτής της κρίσης, επικρίνοντας κορυφαία στελέχη του Κινήματος τα οποία, όπως είπε, ενώ έκαναν 30 χρόνια υπουργοί, κρύβονται πίσω από τους νέους βουλευτές.

Ο ρόλος που επιλέγει για τον εαυτό του ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτός του καταλύτη, μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει ανασύσταση του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς.

Γενικότερες, όμως, εξελίξεις δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ και μετά τις διαρροές στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και τις διαγραφές έξι βουλευτών.
Τα μέτρα δεν ψήφισαν οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής (όχι), Θόδωρος Παραστατίδης (όχι), Αντζελα Γκερέκου (παρούσα), Μάρκος Μπόλαρης (παρών), Γιάννης Κουτσούκος (παρών) και Κώστας Σκανδαλίδης (απουσίαζε), με αποτέλεσμα τη διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Σε δήλωσή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, εξήγησε την απόφασή του να απέχει της ψηφοφορίας λέγοντας πως αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει «ναι», αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, ενώ δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι» διότι τυχόν πλειοψηφία του «όχι», θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε επίσης επιβεβλημένο τον επανακαθορισμό, άμεσα, των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφορικά με τα μέτρα και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, παρατήρησε πως αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Υπό το κλίμα αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε με επιστολή του προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας μας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».
Κριτική Πάγκαλου μέσω Twitter
Κριτική σε όσους επέλεξαν να πουν «όχι» στα μέτρα άσκησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter και εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός έναντι του Κώστα Σκανδαλίδη.
«Συγχαρητήρια Κώστα μου. Πάντα ήσουν με αυτούς που έπρεπε, γλίστραγες με ευκολία. Καλές ψηφοθηρίες, όπου κι αν βρεθείς», ήταν το σχόλιό του.
«Με συγκινούσε πάντα η ιδιαιτερότητα, το θάρρος της γνώμης μέχρι και η αποστασία. Είχα το πρώτο, ίσως το δεύτερο, δεν τόλμησα ποτέ το τρίτο», παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος και συνέχισε: «Θα 'βλεπα με συμπάθεια τις αποσκιρτήσεις, εάν ήμουν σίγουρος ότι αποκλειστική αιτία είναι η πολιτική διαφωνία».
«Έλα όμως που είναι τόσο αβανταδόρικο το επιχείρημα που τους ταυτίζει με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή. Έλα που όλοι οι προηγούμενοι στον ίδιο δρόμο εκλέχθηκαν θριαμβευτικά ενώ με το κατασπαραγμένο ΠΑΣΟΚ θα ήταν εκτός βουλής», κατέληξε.
Έξοδο από την κυβέρνηση ζητεί ο Παναγιωτακόπουλος
Κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστηρίζει, σε δήλωσή του, ότι «η μοναδική διέξοδος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χάρτη της χώρας», «η αποκοπή του από κάθε συμμετοχή σε αυτές τις νεοσυντηρητικές πολιτικές» και «η έμπρακτη αναγνώριση των λανθασμένων πολιτικών επιλογών».

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει πέντε όρους προκειμένου να επανέλθει το Κίνημα στον «δρόμο της προόδου», καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο «να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών». 

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει ότι η νέα αυτή πορεία απαιτεί:

    - Αποχώρηση από την κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ της προόδου δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παράταξη της υποτέλειας και με τα εν Ελλάδι καλά παιδιά των δανειστών», επισημαίνει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.

    - Συγκρότηση Επιτροπής Σωτηρίας σήμερα, συγκρότηση μιας διαφορετικής Συλλογικής Ηγετικής Ομάδας με τη συμμετοχή όσων μπορούν σήμερα να προσφέρουν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής λύσης για την έξοδο από την ιδεολογική,
πολιτική, οργανωτική και στρατηγική του κρίση.
 
    - Αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών της τελευταίας διετίας και διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, μαζί με κάθε δημοκρατική και προοδευτική δύναμη του τόπου.

    - Επαναπροσδιορισμός σε προοδευτική κατεύθυνση. «Να τελειώσουν οι "αναζητήσεις" στα θολά νερά μιας υποτιθέμενης σοσιαλδημοκρατίας, που χωρά τα πάντα και προσαρμόζεται κατά το δοκούν», υπογραμμίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ .

    - Επαναπροσδιορισμός της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος, στο πλαίσιο των διαδικασιών ενός Δημοκρατικού- Συμμετοχικού-  Αντιπροσωπευτικού  Συνεδρίου, όπου θα  συζητηθούν τα πάντα, θα  αποφασιστούν τα πάντα και θα αποτελέσει την έναρξη της νέας  πορείας προς το λαό. «Ένα Συνέδριο Αποφάσεων, Δράσεων αλλά και Απενοχοποίησης, από τα συντηρητικά σύνδρομα του  πρόσφατου παρελθόντος. Ένα Συνέδριο ανατροπής των νεοσυντηρητικών αντιλήψεων που οδήγησαν το κίνημα στο τέλος του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στις ηγετικές ομάδες «ότι κώφευαν από το 2009 μέχρι και σήμερα», με αποτέλεσμα να έχει γίνει «συντρίμμια η χώρα» και «κουρέλια το ΠΑΣΟΚ».
 
«Το  μίκρυναν, το προσάρμοσαν στα δικά τους πολιτικά μέτρα. Και το έφεραν ένα βήμα πριν το οριστικό πολιτικό του τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος και καταλήγει ότι «αυτός ο κύκλος έκλεισε».
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου