Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Στον κόσμο μας


Μετά από 15 χρόνια γύρισα αυτό το Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Ντίσελντορφ-Κολωνίας. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι τα τραίνα και τα λεωφορεία μόνο κατ' εξαίρεση έρχονται στην ώρα τους. Ρώτησα γιατί. «Είναι απλό δεν έχουμε χρήματα να τοποθετήσουμε νέο προσωπικό οπότε αραιώνουμε τα δρομολόγια και έτσι όπως είναι τα δημόσια οικονομικά μας θα τα αραιώσουμε και άλλο ή θα αλλάξουμε τις συμβάσεις», μου είπε ο υπεύθυνος για τα δρομολόγια των λεωφορείων στην περιοχή του συνδέσμου τοπικής συγκοινωνίας.
Ταυτόχρονα έπεσε στα χέρια μου η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη μορφή της παγκόσμιας οικονομίας το 2060. Ο οργανισμός προβλέπει μια δραματική αλλαγή στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη με την Ευρώπη να υποχωρεί από το 17% που κατέχει σήμερα στο παγκόσμια παραγόμενο προϊόν στο 9%.Οι
χώρες του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται σε κρίση θα χάσουν περισσότερο από το 40% του μεριδίου τους στις παγκόσμιες αγορές. Η Γερμανία θα υποχωρήσει 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη δίνοντας τη θέση της στην Ινδία χάνοντας το 58% του μεριδίου της στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας -πριν από όλα -ενός πληθυσμού που είναι πολύ γερασμένος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάνουν με πιο αργό ρυθμό μέρη από το μερίδιό τους στο παγκόσμια παραγόμενο προϊόν από 23% που είναι σήμερα σε 18% το 2030 ένα ποσοστό που προβλέπεται να διατηρήσουν και το 2060. Αντίθετα οι πληθυσμοί της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται να αυξήσουν το κατά κεφαλή εισόδημά τους ως το 2060 κατά 7 φορές σε μια εντυπωσιακή μεταφορά πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή.

Για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες λοιπόν πρόκειται για έναν αγώνα οπισθοφυλακών προκειμένου να διατηρηθεί ο,τι μπορεί να διατηρηθεί. Μόνο στην εκπαίδευση και στα συστήματα κοινωνικής προστασίας δεν είναι σε θέση οι Ασιάτες να ανταγωνιστούν ακόμα τις χώρες της Δύσης και ο ΟΟΣΑ τους συνιστά να ολοκληρώσουν την οικοδόμησή τους -φυσικά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο παροχών από εκείνο της Δύσης.

Και εμείς; Ζούμε ακόμα στον κόσμο μας. Μία μικρή χώρα που πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει στον τρόπο που ζούσε πριν το 2009. Αυτό τελείωσε. Όσο και να ξορκίζει κανείς τη σημερινή κατάσταση το 2009 δεν γυρίζει πίσω.
Ό,τι και να μας κοστίσει πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, διότι όπως έλεγε και ένας παλιός σοφός διπλωμάτης «αν μείνεις μόνος σου, έχει κρύο εκεί έξω και αρκετούς αλήτες για να σε χτυπήσουν».
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου