Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η ανατροπή του μνημονίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η ανατροπή του μνημονίου
Εχοντας πίσω του μία πρώτη οργανωμένη επαφή με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων (Βρυξέλλες και Γερμανία), ο κ. Αλ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε «μάχη ζωής ή θανάτου» - σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις της Κουμουνδούρου - την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του νέου μνημονίου, όπως αυτή προδιαγράφεται από τις πληροφορίες για τα μέτρα που θα το επισφραγίσουν.

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που αποτελεί μέρος της συζήτησης με την τρόικα, η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει, παραπέμποντας στις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, συνέχιση της ύφεσης και υπενθυμίζει ότι για το προηγούμενο έτος η πρόβλεψη για το βάθος της ύφεσης ήταν 2,5% και κατέληξε στο 7%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί βέβαια την αύξηση της ανεργίας και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Σε ό,τι αφορά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, η
αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται να σχολιάσει πως ακόμη κι αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, θα πρόκειται για αποτέλεσμα «της σφαγής των μισθών και των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και της κοινωνικά βάρβαρης φοροεπιδρομής σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους».

Επιπλέον, ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα αντιμετωπίζεται με μείζονα δυσπιστία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σπεύδει να προβλέψει πως «ακόμα μια χρονιά η ελληνική κυβέρνηση θα “κηρύξει τον πόλεμο” στη φοροδιαφυγή, και ακόμα μια χρονιά θα τρέξει να καλύψει την αποτυχία της αυτή, λεηλατώντας τους ευσυνείδητους φορολογούμενους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την κατάργηση των ρυθμίσεων για αφορολόγητο, την αύξηση της φορολογίας για το πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση των τιμολογίων στα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει τις νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ σημειώνει ότι η εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους στο 179,3%, παρά το PSI, «καταδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία στρατιών χαμηλόμισθου εργατικού προσωπικού».
Κατόπιν όλων αυτών, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι «πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί «για ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα έχει ως επίκεντρο της ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών».

Η «επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα» στην Ευρώπη

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, και με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο εξωτερικό κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την «επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο», ο οποίος όπως λέει θα απονομιμοποιήσει τα μνημόνια.

«Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάδειξη ενός διαφορετικού δρόμου για την Ευρώπη: Του δρόμου της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο της Κουμουνδούρου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι.

Καταγγελία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την επιλογή της Betfair
Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Αλ. Τσίπρας συμμετείχε και μίλησε χθες σε συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, όπου αφότου κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ως ασύμφορη για το ελληνικό Δημόσιο και εγκληματική, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι η απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ την δικηγορική εταιρεία Freshfield η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδκτυακού στοιχηματισμού Betfair.

«H Betfair είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού, μια εταιρεία που προσέβαλε στην Ευρωπαική Επιτροπή τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εδώ; Και αν ακόμα τυπικό κώλυμα δεν υπάρχει, δεν προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η εν λόγω επιλογή;»
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου