Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ακαμπτη η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο

 

Ακαμπτη η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο«Οπως ξέρετε καταθέσαμε τα 11,5 δισ. στην τρόικα. Υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αξιολόγηση των μέτρων. Είναι μια συζήτηση δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα», είπε ο Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ερωτηθείς εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν πειστεί αρκέστηκε στο «προσπαθούμε, προσπαθούμε...

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο αίτημα για απολύσεις (λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων»).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν το κλίμα των συζητήσεων με την τρόικα ως «δύσκολο και ζόρικο», επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να μην δέχονται, μεταξύ άλλων, τα προτεινόμενα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους και ότι θέτουν μετ' επιτάσεως θέμα απολύσεων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.

Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι σταθεροί στη γραμμή που χάραξαν χθες: Θεωρούν δηλαδή κάθε άλλο παρά άμεσα χειροπιαστό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από μία πιθανή εφαρμογή της εφεδρείας και ζητούν απολύσεις στο Δημόσιο τώρα...

Προτάσσουν μάλιστα ως πεδίο εφαρμογής των απολύσεων - εξπρές την περίπτωση των ΟΤΑ όπου κρίνουν ότι υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού χωρίς σαφές παραγωγικό αντικείμενο.

Εναλλακτικά, ως ενδεχόμενο αντιστάθμισμα στην πρότασή τους για απολύσεις, οι εκπρόσωποι της
τρόικας «τροϊκανοί» εισηγούνται να προστεθεί στο πακέτο της δημοσιονομικής παρέμβασης η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Ηδη από χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφραζαν την άποψη ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο είναι χρονοβόρα, αλλά και δεν θα έχει ασφαλή αποτελέσματα.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αναφορά και στις περιπτώσεις κλεισίματος δημόσιων οργανισμών, επισημαίνοντας πως όταν αυτές υλοποιούνται δεν πρέπει να υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η απόλυση των εργαζομένων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου