Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτή για τον Σουηδό ΥΠΟΙΚ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

 

Σε μια περίοδο που οι δηλώσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δείχνουν να έχουν μετριαστεί, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, ο οποίος δεν αποκλείει ότι η χώρα μας μπορεί να βγει από τη νομισματική ένωση σε διάστημα ενός έτους.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί. «Δεν νομίζω πως έχουμε δει τα χειρότερα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα, που η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση τους επόμενους έξι έως 12 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη δημόσια σουηδική ραδιοφωνία.

Υπογράμμισε δε, ότι, ακόμα κι αν υπάρχει «μια μεγάλη υποστήριξη» για τη χώρα μας στην Ευρώπη, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί σε μια κατάσταση, στην οποία θα εγκατέλειπε πρακτικά το ευρώ σε έξι, εννέα ή 12 μήνες».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως δεν είναι βέβαιο ότι πρέπει «να δραματοποιούμε ένα τέτοιο σενάριο», επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι προετοιμασμένες για προβλήματα με την Ελλάδα». Παραδέχθηκε ωστόσο πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν «πολύ πιο πολύπλοκα στην Ευρώπη».

Ο κ. Μποργκ επισήμανε ακόμη πως η Αθήνα πρέπει να φροντίσει, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες διαπίστωσε καθυστερήσεις.

Ο κ. Μποργκ εκτίμησε επίσης πως η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί ένα σχέδιο διάσωσης, υπογραμμίζοντας «τη μεγάλη αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο οι περιφέρειες διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά τους».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου