Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πολύ δύσκολα καταργούνται νοσοκομεία

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε προαναγγείλει κατ' επανάληψη ότι, εάν η χώρα μας δεν εισέλθει το 2012 σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης της ύφεσης, τότε το δημόσιο θα αδυνατεί να χρηματοδοτεί το σύνολο των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και, έτσι, η όποια κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κλείσει το 20% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ το 2013.
Η ύφεση στη χώρα παραμένει βαθιά και μόνο επιβράδυνσή της, και μάλιστα σημαντική, δεν διαφάίνεται στον ορίζοντα. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να περιμένουμε τη διατύπωση της επιταγής της τρόικας για κλείσιμο του 20% των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μέσα στο 2013. Ο Αν. Λοβέρδος γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά τους προσανατολισμούς των τροικανών.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, όμως, είναι ότι η κατάργηση νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί με απλές νομοθετικές ή διοικητικές πράξεις. Είναι πιο περίπλοκο ζήτημα ακόμη και από την κατάργηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η περιπλοκότητα της ενδεχόμενης κατάργησης νοσοκομείων του ΕΣΥ βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε νοσοκομείο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αποτελεί συστατικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού των τοπικών, αλλά και των υπερτοπικών κοινωνιών, ενώ συνιστά επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα διατήρησης του επιπέδου της δημοσίας υγείας, αλλά και του προσδόκιμου επιβίωσης των πολιτών, σε ευρωπαϊκά στάνταρντ. Η ενδεχόμενη κατάργηση νοσοκομείων του ΕΣΥ, και μάλιστα του 20% αυτών, θα κλονίσει τοπικούς και υπερτοπικούς κοινωνικούς ιστούς, ενώ θα θέσει σε αμφισβήτηση το σύνολο των δεικτών Υγείας του πληθυσμού της χώρας.
Αυτή η περιπλοκότητα του ζητήματος θα φέρει την κυβέρνηση ενώπιον πολύ σοβαρών κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων, στην περίπτωση κατά την οποία επιλέξει να προχωρήσει σε κατάργηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Θα πρόκειται για συγκρούσεις τέτοιας έντασης, σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, τις οποίες είναι λίαν αμφίβολο εάν η χώρα είναι σε θέση να αντέξει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Λίαν αμφίβολο, λοιπόν, είναι εάν και η ίδια η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντέξει τέτοιες συγκρούσεις στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Όσο η ύφεση παραμένει στα βαθιά, να αναμένουμε πολύ άσχημες μέρες για το ΕΣΥ της χώρας.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου