Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Να επανέλθει στο υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

ΔΗΜΑΡ: Να επανέλθει στο υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Ανακοίνωση του τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής ΑριστεράςΝα επανέλθει στο υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ζητά η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας του κόμματος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η θέση του δημόσιου ερευνητικού συστήματος της χώρας μας βρίσκεται στο ίδιο υπουργείο το οποίο εποπτεύει και το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει ως «αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και παντελώς απούσα από τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση» τη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, η ενέργεια αυτή υπονομεύει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας και την οργανική και απαραίτητη διασύνδεσή της με την ανώτατη εκπαίδευση, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Παιδείας και Έρευνας, έτσι όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η βασική έρευνα, απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τμήμα του ακαδημαϊκού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν εμποδίζει σε τίποτε τη διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή, όπως έχει ήδη αποδείξει η ερευνητική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου. Συνεπώς, αντί να καταβάλλεται προσπάθεια να ενοποιηθεί ο ερευνητικός ιστός της χώρας, επιχειρείται, για μια ακόμη φορά ο κατακερματισμός και εν τέλει η διάλυσή του», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου