Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τα σύννεφα πυκνώνουν

Η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ξεκίνησε ως σενάριο, σύρθηκε ως φήμη και, εσχάτως, έχει εξελιχθεί σε τεχνική μελέτη. Και αν μέχρι και πριν από λίγες μέρες διαβάζαμε μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν και στη σφαίρα της προειδοποίησης, τώρα τα πράγματα αρχίζουν να αποκτούν πραγματικές διαστάσεις.
Την Τετάρτη τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg αναφέρθηκαν σε τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μάλιστα το Reuters επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι και επιβεβαίωσαν ότι το Eurogroup εξετάζει πλέον, σε επίπεδο τεχνοκρατών, επιπτώσεις και πιθανά γεγονότα που θα δρομολογούσε η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ» ανέφερε στέλεχος του Eurogroup προς το πρακτορείο, διευκρινίζοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει αναληφθεί σχετική δράση καθώς είναι αυτονόητο ότι οι διαρροές θα προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. Ακολούθησε, πάντως, κατηγορηματική διάψευση από το υπουργείο Οικονονομικών. Όμως πλέον είναι κοινός τόπος σε όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι το παγκόσμιο σύστημα των αγορών ετοιμάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει και αυτό το σενάριο. Είναι γνωστό ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν καταστήσει τους μηχανισμούς τους έτοιμους να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεση της. Θα πρέπει σε 48 ώρες να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου η αναστάτωση εντός και εκτός της χώρας να έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν η ελληνική κυβέρνηση
αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, θα έχει στη διάρκεια της λιγότερες από 48 ώρες προκειμένου να αποκαταστήσει την ηρεμία και να ασκήσει έλεγχο στις διάφορες αντίρροπες δυνάμεις που θα αναπτυχθούν. Πόσο πιθανή θεωρείται η έξοδος από το ευρώ; Εξαρτάται ποιος κάνει τη μελέτη: η UBS, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει. Η Citibank, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαϊου, ανέβασε την πιθανότητα στο 75%.
Και ένα-ας το πούμε-«καλό»: στο BBC δημοσιεύεται μία ανάλυση που θεωρεί το ευρώ «χρυσό κορσέ» για την Ελλάδα, ένα πλαίσιο δηλαδή που περιορίζει την οικονομία και το περιθώριο ελιγμών. Σύμφωνα με την ανάλυση, αν η Ελλάδα υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα για το εσωτερικό της, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αποκτήσει δυναμική ανάπτυξης. Όμως ποιος είναι τόσο γενναίος ώστε να πει ότι θέλει να το δοκιμάσει;
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου