Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

6 κρας τεστ για την οικονομία


6 κρας τεστ για την οικονομίαEν μέσω πολιτικής ρευστότητας, παράλυσης του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, καθυστερήσεων στην είσπραξη φόρων και τελών και οικονομικής ασφυξίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δημόσιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος Ιουνίου έξι «ταμειακές προκλήσεις».

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι είναι η πληρωμή ή μη του ομολόγου ύψους 435 εκ. ευρώ που είναι εκτός PSI και λήγει την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου λήγει και το δεκαετές ομόλογο που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα τρέχουν οι υποχρεώσεις για την καταβολή μισθών και συντάξεων και κοινωνικών παροχών με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να επισημαίνουν ότι η ρευστότητα του Δημοσίου επαρκεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου εφόσον οι εισροές στα δημόσια ταμεία είναι οι προβλεπόμενες.
«Υπό το μηδέν»
Ωστόσο τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι εισπράξεις από φόρους στο πρώτο τετράμηνο του έτους κινούνται «υπό το μηδέν» ενώ «ζεστό χρήμα» από το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θααρχίσει να ρέει από το τέλος Μαΐου.

Ερωτηματικό αποτελεί και η έγκαιρη ανταπόκριση των πολιτών και των επιχειρήσεων στην καταβολή των φόρων λόγω της εισοδηματικής στενότητας και της καθίζησης της κατανάλωσης. Το μείζον όμως πρόβλημα έχει να κάνει με τα προβλεπόμενα από το δεύτερο μνημόνιο μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τον Ιούνιο και από τα οποία η τρόικα εξαρτά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 30 δισ. ευρώ.


1
15 Μαΐου
H πρώτη νάρκη στο ναρκοπέδιο των 6,4 δισ.

Το αργότερο μέχρι αύριο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι για το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν την ένταξη στο PSI. Ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, παραπέμπει την απόφαση για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επισημαίνει ότι παραμένει τυπικά στη θέση του αφού από Δευτέρα έχει υποβάλει την παραίτησή του. Πρόκειται για μία κρίσιμη απόφαση που αφορά ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που έμειναν εκτός PSI καθώς:

Αν εξοφληθούν στο 100% της ονοματικής τους αξίας οι επενδυτές που αποδέχτηκαν «κούρεμα» 53,5% και ζημιές 75% θα εγείρουν θέμα άνισης μεταχείρισης και θα προσφύγουν νομικά κατά της Ελλάδας διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Αν δεν αποπληρωθούν προκύπτει ζήτημα πιστωτικού γεγονότος και ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνγκερ έχουν δηλώσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης δεν προβλέπει κεφάλαια για την αποπληρωμή ομολόγων στο 100% της αξίας τους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι λόγω της σημασίας που έχει η όποια απόφαση τη λύση θα την δώσουν Κομισιόν και του ΔΝΤ.

2
18 Μαΐου
Το ομόλογο της ΕΚΤ σπάει τον κουμπαρά

Στις 18 Μαΐου λήγει και το δεκαετές ομόλογο που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, που εξαιρέθηκαν από το PSI. Το ύψος των συγκεκριμένων ομολόγων είναι 3,5 δισ. ευρώ συν 473 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στους τόκους.

Η πληρωμή του ομολόγου έχει διασφαλισθεί από την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ, όμως η απόφαση της ευρωζώνης να διακρατήσει 1 δισ. από την προγραμματισμένη καταβολή της δόσης του Μαΐου δημιουργεί πρόβλημα στις ταμειακές ροές του δημοσίου.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι η Αθήνα έχει ταμειακά διαθέσιμα 4 δις. ευρώ και εάν αποδεσμευόταν όλο το ποσό των 5,2 δις. ευρώ, θα έφθανε για την Ελλάδα ώστε να μπορούσε να περάσει μέχρι το τέλος Ιουλίου, με τη χώρα να κάνει μόνο τις απαραίτητες πληρωμές, όπως μισθούς και συντάξεις.

«Τώρα, με μείον ένα δις. ευρώ, εκτιμούμε ότι τα λεφτά θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου», ανέφερε στέλεχος της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης. «Θα είναι πολύ οριακά», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι εάν παραστεί ανάγκη, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στα περίπου 2 δισ. ευρώ που έχουν μείνει στο ΤΧΣ, τα οποία υποτίθεται θα χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

3
Εσοδα
Κίνημα δεν εισπράττω από ΔΕΚΟ, εφορίες

Την ταμειακή στενότητα του δημοσίου επιτείνει η υστέρηση των εσόδων που τον Απρίλιο παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης. Εισπράχθηκαν 556 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 καθώς τα έσοδα σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 13,4%. Καθημερινά στα ταμεία του Δημοσίου εισρέουν 25 εκ. λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Οικονομία») Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου το σύνολο των τακτικών προ επιστροφών φόρων εσόδων παρουσιάζει μείωση 3,6% όταν ο ετήσιος στόχος του αναθεωρημένου προς τα κάτω τακτικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,3%. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 13,5%.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν έντονο προβληματισμό τους για τις κρατικές εισπράξεις και εκτιμούν ότι έπαιξε ρόλο και η προεκλογική περίοδος, καθώς πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο. Επιπρόσθετα φέτος υπάρχει «κενό στα ταμεία» το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλούν οι καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), καθώς και η μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Οπως λένε χαρακτηριστικά υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όλα κρέμονται σε μια κλωστή.

4
Μισθοί-συντάξεις
Τα χρήματα τελειώνουν τον Ιούλιο

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και συνεπώς μέχρι τότε και χωρίς συμφωνία με την τρόικα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες το Δημόσιο έχει στο ταμείο 4 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τις προβλεπόμενες μηνιαίες ταμιακές ροές θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας από τις αρχές Ιουλίου και έπειτα.

Την ίδια ώρα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαβλέπουν δύο βασικούς κινδύνους στο σκέλος των δαπανών που αφορούν:

-Τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων των οποίων η μαύρη τρύπα διευρύνεται λόγω της μείωσης των μισθών που οδηγεί αυτόματα σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του διευρυνόμενου κύματος συνταξιοδότησης που ασκεί πιέσεις στις δαπάνες Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούνιο τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να έχουν εξαντλήσει τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος.

-Τη μεγάλη αύξηση των δαπανών του ΟΑΕΔ, λόγω της έκρηξης της ανεργίας.

5
Ανακεφαλαιοποίηση
Στον αέρα η στήριξη των τραπεζών

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων και η... πρώτη πράξη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με τη σχετική διαδικασία να καθυστερεί παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δρομολογήσει το θέμα.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προκαταβάλει 18 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να εγγυηθεί τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να προκαταβληθούν 6,9 δισ. στην Εθνική, 4,2 δισ. στην Eurobank, 1,9 δισ. στην Alpha και 5 δισ. στην Πειραιώς.

Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Φ. Σαχινίδης, είναι θέμα ημερών η υλοποίηση της πρώτης φάσης με την προετοιμασία της σύμβασης προεγγραφής έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης. Ομως λόγω της πολιτικής παράλυσης η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στον αέρα.

Για Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα χρήσης 2011 αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν, αν και τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα παράταση πιθανότατα έως τα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό σχέδιο, στα τέλη Απριλίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοίνωνε τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης για κάθε τράπεζα και μαζί και τις ζημίες της BlackRock.

6
Τον Ιούνιο κρίνονται όλα
Λίστα με μέτρα 14 δισ. θα ζητήσει η τρόικα για την επόμενη δόση

Το σημείο μηδέν για τα δημόσια ταμεία είναι ο Ιούνιος, καθώς η επόμενη δόση του δανείου των 130 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μετά την αξιολόγηση της τρόικας για την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου με αιχμή την εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Από αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ αφορούν νέες περικοπές σε όλο το φάσμα των δαπανών του Δημοσίου με αιχμή τις κοινωνικές παροχές και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι αν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις για τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας και δεν συμφωνηθούν τα πρόσθετα μέτρα δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 29 δισ. ευρώ από τα οποία 23,5 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 6 δισ. ευρώ την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

ΠροϋπόθεσηΗ Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στους όρους της οικονομικής βοήθειας από την τρόικα προτού αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία της κι άλλα λεφτά μετά τον Ιούνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας ότι το Ταμείο έστειλε -όπως είχε συμφωνηθεί- 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το χρέος της.

Κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιθώρια κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων του μνημονίου λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει παράταση κατά έναν χρόνο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό από τη νέα δανειακή σύμβαση, στην οποία προστέθηκαν και τα υπόλοιπα από το πρώτο δάνειο, θα καταβληθεί μέχρι και το 2014 αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι θα δοθεί φέτος.

Με βάση τον προγραμματισμό, εντός του 2012 θα καταβληθούν 120,3 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται τα 48,8 δισ. ευρώ των τραπεζών και τα ομόλογα του EFSF που δόθηκαν στους κατόχους ομολόγων που αποδέχτηκαν το PSI. Το 2013 θα καταβληθεί το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ και 21,4 δισ. ευρώ το 2014.
EΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου