Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σκιές και σιωπή στο Μέγαρο Μαξίμου- H Τρόικα προσπαθεί να «δέσει» τους πολιτικούς αρχηγούς

Σκιές και σιωπή στο Μέγαρο Μαξίμου- H Τρόικα προσπαθεί να «δέσει» τους πολιτικούς αρχηγούςΛίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα άρχισε το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει, μεταξύ άλλων, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις ενώ απαιτεί τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος, καθώς και οι στενοί συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών.

Κάποια στιγμή η σύσκεψη διεκόπη και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να έχει επέλθει συμφωνία.

Ωστόσο, οι υπουργοί, λίγο μετά τις 8, ενημερώθηκαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που δημιούργησε την εντύπωση ότι έχουν υπάρξει διαφωνίες.

Σχετικά με τις δεσμέυσεις των πολιτικών αρχηγών παράγραφος στο νέο μνημόνιο αναφέρει: «Αυτό το μνημόνιο και τα προσαρτήματά του έχουν εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές (που έχουν συμφωνηθεί) και σημειώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που αντιβαίνουν στους στόχους του μνημονίου».

«Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις», δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, επικράτησε έντονος προβληματισμός σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για το νέο Μνημόνιο
μετά τη μελέτη του 50σελιδου υπομνήματος που πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί στα χέρια τους από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί η άποψη ότι τα νέα μέτρα θα διαλύσουν την κοινωνική συνοχή και είναι πολύ δύσκολο να πειστεί η εκλογική βάση για την αναγκαιότητά τους.

Όλα δείχνουν ότι τη τελική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ο οποίος διεξήγαγε γύρο συζητήσεων με στενούς του συνεργάτες. Κατά τη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση, εξέταση και αξιολόγηση των τεχνικών ζητημάτων του σχεδίου από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα στη Συγγρού. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν διαπιστώσει ότι το κείμενο υπερβαίνει πολλές από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει το κόμμα. Και εκεί δεν είναι καθαρή, μέχρι στιγμής, η στάση την οποία θα κρατήσει ο πρόεδρος του κόμματος ο οποίος δέχεται πιέσεις και από τα συνδικαλιστικά στελέχη.

Πέραν του κ. Σαμαρά, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, τομεάρχης ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας, Γιάννης Μουρμούρας, υφυπουργός Οικονομικών και Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, μελέτησαν κατά μόνας αντίγραφα του κειμένου και σημειώνουν τις παρατηρήσεις και τι ενστάσεις τους. Κατόπιν, διεξήχθη σύσκεψη υπό τον Α. Σαμαρά, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις με τις οποίες ο Πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατούσε και στον ΛΑΟΣ για τις απαιτήσεις της τρόικας.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου