Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ζωές σε κρίση

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Την τριετία της κρίσης οι αυτοκτονίες ή οι απόπειρες των ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αυξήθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε η αστυνομία στη Βουλή, τη διετία 2009-2011, οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727. Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση των αρχών. Υπάρχουν περιστατικά που, για λόγους κοινωνικής απαξίωσης, μένουν μακριά από τη δημοσιότητα.
Το 2009 οι περιπτώσεις αυτοκτονιών (τελεσμένες - απόπειρες) ανήλθαν σε 507, ενώ το 2010 αυξήθηκαν κατά 22,5%, φθάνοντας στις 622 και, παρέμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο, το 2011, έτος κατά το οποίοτα άτομα που έθεσαν ή αποπειράθηκαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ανήλθαν σε 598. Όπως είναι επίσης αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των αυτοκτονιών σημειώνονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας όπου τα οικονομικά προβλήματα εμφανίζονται-και είναι-περισσότερο πιεστικά. Σύμφωνα με την εθελοντική οργάνωση «Get Involved» και το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν αύξηση των αυτοκτονιών. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 τα οικονομικά θέματα ήταν το συνήθες θέμα που απασχολούσε τα άτομα, όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, και μάλιστα από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στην Ελλάδα.
Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις αντικειμενικά αν τα αίτια για μία αυτοκτονία (ή απόπειρα) είναι αποκλειστικά οικονομικά ή αν η ψυχολογική πίεση που ασκούν τα οικονομικά προβλήματα, διεγείρει ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο. Η οικονομική επιτυχία στην Ελλάδα-και όχι μόνο-συνδέεται με την εκπλήρωση ρόλων, όπως για
παράδειγμα του αρχηγού της οικογένειας και καταλαμβάνει υψηλή θέση στον αξιακό κώδικα των ανθρώπων.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου