Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Μικρή κυβέρνηση και απλή αναλογική στις εκλογές»




Η παρέα των νεαρών που πριν από λίγες ημέρες, στην είσοδο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», πλησίασε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο είχε κατά νου να ανταλλάξει μόνο ευχές. Ο πιο... τολμηρός της παρέας, όμως, επιχείρησε να ανοίξει συζήτηση με τον τέως βασιλιά. Και ο Κωνσταντίνος, προς έκπληξη όλων, όχι μόνο διατύπωσε πολιτικές απόψεις, αλλά έκανε και προτάσεις που ξάφνιασαν την ομήγυρη. Μίλησε ακόμη και για... απλή αναλογική!

«Ιστορική ευκαιρία έχει, όχι μόνο ο κ. Παπαδήμος, αλλά και η χώρα. Τα χρονικά περιθώρια για διαρθρωτικές αλλαγές έχουν σχεδόν εκπνεύσει», ήταν το πρώτο σχόλιό του στην ερώτηση για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ωστόσο, ο τέως βασιλιάς είπε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να αδράξει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός και να τη μετουσιώσει σε έργο: «Δεν γίνεται να συνεχίσει με 50 υπουργούς οι οποίοι εν τέλει λογοδοτούν στα κόμματά τους και όχι στον αρχηγό της κυβέρνησης».

«Όχι μόνο στα χαρτιά»
Ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με τις απόψεις του Κωνσταντίνου, είναι το κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών που πρέπει να σημειωθούν στη χώρα, αλλά και ο άνθρωπος ο οποίος θα τις εκκινήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο τέως βασιλιάς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «θα έπρεπε άμεσα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και να ζητήσει την άμεση αντικατάσταση της πολυπληθούς πολιτικής κυβέρνησης από μια ολιγομελή και ευέλικτη ομάδα τεχνοκρατών και αρίστων της προσωπικής του επιλογής. Στην προκειμένη
περίπτωση, χρειαζόμαστε όχι μόνο κυβέρνηση συνεργασίας στα χαρτιά, αλλά ευρύ πνεύμα ουσιαστικής συνεργασίας από τα κόμματα, τη Βουλή, την κοινωνία, το έθνος».

Το δεύτερο βήμα του Λ. Παπαδήμου, σύμφωνα με όσα είπε ο τέως βασιλιάς στους συνομιλητές του, θα έπρεπε να είναι η ανακοίνωση «μικρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων». Στην παρατήρηση ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί πρέπει αμέσως να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Το ευέλικτο σχήμα και η ατζέντα άμεσων μεταρρυθμίσεων θα αποτελούσαν ένα δίπτυχο δράσης το οποίο θα λειτουργούσε ευεργετικά στο εξωτερικό, καθώς θα εξέπεμπε μήνυμα αποφασιστικότητας της Ελλάδας και θα βοηθούσε ουσιαστικά στην αξιοπιστία μας ως κράτος».

Η παρέα των νεαρών επισήμανε στον Κωνσταντίνο ότι, πέραν των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας, τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί και το δικομματικό σύστημα. Αιφνιδιάζοντάς τους, ο τέως βασιλιάς όχι μόνο συμφώνησε, αλλά πρόσθεσε: «Εχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας, που τόσο λείπει στη χώρα μας. Μια λύση θα ήταν και η καθιέρωση απλής αναλογικής, η οποία θα συνέτεινε στο να καταστεί αναγκαία η κοινοβουλευτική συνεργασία».

Ο ρόλος του Προέδρου
Ερωτώμενος δε για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει συζητηθεί έντονα τελευταίως, ο τέως βασιλιάς απάντησε: «Εχω μεγάλη πίστη στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εμπειρία όμως μας έδειξε ότι στο μέλλον θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του.

Πιθανότατα να είχαμε αποφύγει τις στιγμές πολιτικής κρίσης που πλήγωσαν τη χώρα... Δεν υπάρχει χρόνος για τεχνικά ζητήματα όπως αλλαγή Συντάγματος, θα μπορούσε όμως να είναι δημιουργικός εντός των σημερινών πλαισίων που του επιτρέπεται. Παραδείγματος χάριν, να καλέσει τους πρώην αρχηγούς του κράτους, ώστε να ξεκινήσει μια ανάλυση σε επίπεδο υπερκομματικό. Οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν άξονα, πάνω στον οποίο να προσφέρουν όλοι, ανεξαρτήτως ιεραρχίας».

Στην εύλογη απορία αν «η σύσκεψη» αυτή περιλαμβάνει και τον ίδιο, ο τέως απάντησε: «Πρέπει όλοι οι Ελληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, να εργαστούν και να συμβάλλουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου είναι αναγκαία η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος, η οποία έχει τόσο πληγωθεί. Η ζύμωση που σας περιγράφω είναι απαραίτητη. Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε προτάσεις για να καλύψουμε το ευρύ φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, τα οποία, όπως γνωρίζετε, δεν έχουν αναγκαστικά κοινή αφετηρία την οικονομική ή την όποια πολιτική «κρίση». Μιλώ συχνά για συνεργασία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, γιατί είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε σε αυτόν τον κοινό σκοπό, δηλαδή στην ανασύνταξη της Ελλάδας σε μια χώρα παραγωγική, δημιουργική και αξιόπιστη».
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου