Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε: Βιώσιμο το χρέος εάν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο


thumb

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας είναι βιώσιμο αρκεί να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο κεντρικό ρόλο της ανάπτυξης στην όλη προσπάθεια.
«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που αποφάσισε. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή την ασυνήθιστη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.
«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να βγουν από τη δεινή τους κατάσταση» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Β. Σόιμπλε κάλεσε την Ευρώπη «να στηρίξει περισσότερο απ’ ότι σήμερα την Ελλάδα στη δημιουργία ανάπτυξης», ενώ προανήγγειλε πως κατά την επερχόμενη επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στη Γερμανία, θα συζητηθούν «οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προωθηθεί αυτή τη διαδικασία».
Ο Γερμανός Υποικ εστίασε και στις δυνατότητες της Ελλάδας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. «Με την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα εισρεύσουν μόνο χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα απελευθερωθούν και σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις» επισήμανε ο Β.Σόιμπλε.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες ανάλογες της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, φυσικά και προετοιμαζόμαστε για την απίθανη περίπτωση που θα προέκυπτε, πέραν πάσης προσδοκίας, στάση πληρωμών της Ελλάδας. Ωστόσο, θα ήταν εντελώς λάθος να
σπρώξουμε την Ελλάδα ελαφρά τη καρδία σε πτώχευση. Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και οι κίνδυνοι μετάδοσης στις χρηματαγορές θα ήταν υπερβολικά μεγάλοι» διευκρίνισε ο Β.Σόιμπλε.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου