Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ


thumb

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, που έκανε λόγο για ενδεχομένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας το ως «προβοκάτσια που υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και υπηρετεί κερδοσκοπικά».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης».

Σε απάντηση στο εν λόγω δημοσίευμα προχώρησαν και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαψεύδοντας την είδηση.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup επεσήμανε ότι το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση. Επιπλέον, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ τόνισε ότι «τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ».
Νωρίτερα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel ανέφερε πως «η Ελλάδα εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε δικό της νόμισμα», επικαλούμενο πηγές που διαθέτουν πρόσβαση στις κυβερνητικές δραστηριότητες.

Το Spiegel σημείωνε χαρακτηριστικά ότι αυτό το ζήτημα έχει επιφέρει έντονη ανησυχία στην Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «σχεδιάζει να παρουσιάσει» εσωτερικό έγγραφο που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του, τονίζοντας παράλληλα την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να μεταπείσει την Ελλάδα από μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Αναγράφεται, ωστόσο, πως υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το εάν μια τέτοια κίνηση είναι νομικά δυνατή, εφόσον εκτιμάται πως θα έπρεπε να συνοδευτεί από πλήρη ελληνική έξοδο από την ΕΕ, αλλά και για το εάν και οι υπόλοιπες χώρες μέλη θα αποδέχονταν μονομερή απόφαση από την Ελλάδα
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου