Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μια δολοφονία… βολική


«Το να σκοτώνεις έναν άνθρωπο για να υπερασπιστείς μια ιδέα, δεν είναι η υπεράσπιση μιας ιδέας, είναι ο φόνος ενός ανθρώπου», έλεγε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ.
Πάντα άρεσαν στους Αμερικανούς οι ιστορίες με… υπερήρωες
Ιδίως, μάλιστα, όταν μπορείς αντί να σκοτώσεις τον άνθρωπο αυτό, να τον συλλάβεις και να τον δικάσεις σύμφωνα με τον νόμο. Εκτός και αν δεν πιστεύεις στο σύστημα δικαιοσύνης. Η εκτός και αν τελικά όλη η ιστορία της δολοφονίας είναι απλώς μια βολική ιστορία. Ενα παραμύθι αποπροσανατολισμού του κόσμου προκειμένου να ηρωοποιηθεί ένας ηγέτης, για τον οποίο οι προσδοκίες ήταν πολλές αλλά στην πορεία αποδεικνύεται… λίγος.

Μπορεί η είδηση για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν να έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που δεν πιστεύουν λέξη από τα δημοσιεύματα. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο θεωρίες συνωμοσίας, που είτε θέλουν τον Μπιν Λάντεν ακόμα… ολοζώντανο είτε τον παρουσιάζουν ως νεκρό, αλλά από πρωτύτερα και πάντως όχι δολοφονημένο τη 2α Μαΐου. Μια βόλτα στον Ιστό είναι αρκετή για να δείτε και την απήχηση από τα νέα της δολοφονίας: επίσημα και ανεπίσημα ΜΜΕ, blogs, Twitter και απλά sites αναπαράγουν την είδηση μαζί με θεωρίες, σκέψεις, συλλογιστικές, βίντεο, φωτογραφίες, αναφορές στον Μπιν Λάντεν, υπαινιγμούς για τον Ομπάμα κ.λπ.

Οπως και να έχει, η ιστορία της δολοφονίας του αρχηγού της Αλ Κάιντα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: από οργή, επειδή ό,τι και να είναι ένας άνθρωπος δεν σημαίνει πως κάποιος αυτόκλητος «σωτήρας» μπορεί αυθαίρετα να τον πυροβολεί στο κεφάλι, ενώ μπορεί κάλλιστα να του ρίξει στο πόδι για παράδειγμα, μέχρι και -παρά την επίφαση του… πολιτισμού που θέλουμε να επικαλούμαστε- χαρά (!) σε κάποιους επειδή ο κόσμος τώρα είναι τάχα… πιο ασφαλής.

Το σίγουρο πάντως είναι πως όλη αυτή η ιστορία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα, παρά λύνει απορίες. Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, να εντοπίστηκε και να δολοφονήθηκε ο φερόμενος ως Νο 1 τρομοκράτης, οχυρωμένος μέσα σε ένα πραγματικό φρούριο και μάλιστα σε «αριστοκρατική περιοχή», ενώ προηγουμένως εθεωρείτο ότι κρυβόταν σε σπηλιές και ερημιές προκειμένου να μη δίνει στίγμα; Και γιατί οι Αμερικανοί, μετά το πανηγύρι που ακολούθησε την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, τώρα φοβούνται να δείξουν τις φωτογραφίες της σορού του; Και τελικά, τι ακριβώς ήταν ο Λάντεν; Ενας οραματιστής που ήθελε να συσπειρώσει τον λαό του κατά της Δύσης ή το δεξί χέρι των Δυτικών, μια άβουλη «μαριονέτα», που αφού τη χρησιμοποίησαν στη συνέχεια την «τελείωσαν» με τρόπο βολικό;

Μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα μπιν Λάντεν εκτινάχτηκε στο Νο 1 των «κακών» της ανθρωπότητας. «Wanted dead or alive». Και παρά τα βιντεοσκοπημένα διαγγέλματά του, στα οποία αρνιόταν συμμετοχή στις επιθέσεις (έλεγε μόνο ότι οι Δυτικοί τιμωρήθηκαν από τον Θεό. Πουθενά δεν ανέφερε την… Αλ Κάιντα), στοχοποιήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που τον «ήθελε» πάση θυσία.

Τελικά, «έπεσε» στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, που περιχαρής ανακοίνωσε τον θάνατο του «μεγαλύτερου εχθρού της ανθρωπότητας». Περιγράφοντας μάλιστα αυτή την «ευαίσθητη επιχείρηση», που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γνωρίζουν και έμπιστες συμμαχικές με τις ΗΠΑ υπηρεσίες ανά τον κόσμο. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιχείρηση κρατήθηκε απολύτως μυστική, εγκρίθηκε από τον Ομπάμα αυτοπροσώπως λίγες ημέρες πριν και από την αρχή δεν αφορούσε τη σύλληψη του Οσάμα, αλλά τη δολοφονία του.

Από εκεί και πέρα οι περιγραφές είναι από θολές ώς βουρκώδεις: πειστικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση δεν μάθαμε και δεν θα μάθουμε πιθανώς ποτέ. Ο καθένας «αρμόδιος» έλεγε τα δικά του, συχνά αντιφάσκοντας με άλλους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση ή και τον ίδιο τους τον εαυτό! Και φυσικά να μην παραλείψουμε την περιβόητη φωτογραφία: αυτή που διέρρευσε και υποτίθεται ότι απεικόνιζε τον νεκρό Οσάμα: υποτίθεται ότι «βγήκε» κατά λάθος στη δημοσιότητα και αμέσως φούντωσαν οι φήμες ότι είναι πλαστή. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα δημοσιευτεί καμία φωτογραφία του «νεκρού τρομοκράτη επειδή μπορεί να λειτουργήσει προπαγανδιστικά» και να διακυβευτεί η «εθνική ασφάλεια». Τυχαίο;
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου