Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

«Μαύρες» προβλέψεις από την Κομισιόν


Το κεντρικό κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς προβλέπουν μικρότερη του αναμενόμενου μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και εκτίναξη του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μόλις στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011 από 10,5% το 2010 προβλέπουν οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το 2012 το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί μόλις στο 9,3%.
Αντίστοιχα, η Κομισιόν προβλέπει επιπλέον αύξηση στο δημόσιο χρέος, το οποίο –από 142,8% του ΑΕΠ το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 157,7% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει το 166,1% του ΑΕΠ το 2012.
Παράλληλα προβλέπεται συνέχεια στην ύφεση για το 2011, με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι -3,5% το 2011 ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 με το σχετικό δείκτη να αποκτά θετικό πρόσημο, 1,1%.
Όσο για τον πληθωρισμό, προβλέπεται αποκλιμάκωση, με τον τιμάριθμο να διαμορφώνεται από 4,7% το 2010 στο 2,4% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Στόχος, η αύξηση των εσόδων

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 5,7% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, περίπου το ήμισυ από αυτά τα μέτρα που είναι κατά βάση μόνιμα, αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν περικοπές δαπανών και περιλαμβάνουν την κατάργηση «μη παραγωγικών και άστοχων δαπανών», τη μείωση των μεσοπρόθεσμων συμβάσεων στο
δημόσιο τομέα, την καλύτερη αξιοποίηση των επιδομάτων για τα νοικοκυριά, αλλά και τη βελτίωση της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας περιλαμβάνει μια ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της χώρας και της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα έχει ως κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, που, ήδη, ανέκαμψαν το 2010 και θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011 και το 2012.

Προβλέπεται αύξηση εξαγωγών
Οι εξελίξεις στο κόστος εργασίας και η ευνοϊκότερη εξωτερική ζήτηση θα είναι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την αύξηση των εξαγωγών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα αυξηθούν κατά περίπου 6% την περίοδο 2011-2012, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών, με έμφαση στην εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό, αναμένεται ότι θα ανακάμψουν με ταχύτερους ρυθμούς .

Στα σχόλιά της η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αξιόπιστες προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή και η αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ, όπως υπογραμμίζει, η σταδιακή επανάκτηση της ανάπτυξης, η ενισχυμένη εξωτερική ζήτηση και οι μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη, αναμένονται να οδηγήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη από το 2012, με περαιτέρω βελτίωση το 2013.

Ανάκαμψη το 2012

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται το 2011, με την ύφεση να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% το 2011, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να επανέλθει τα τελευταία τρίμηνα του 2012 και η ανάπτυξη να κερδίσει έδαφος την επόμενη χρονιά.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αντανακλάται και στην αδύναμη ζήτηση απασχόλησης, η οποία αναμένεται να μειωθεί το 2011. Οι μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με το πάγωμα των προσλήψεων και τις μειώσεις των συμβάσεων στο δημόσιο τομέα, θα ανεβάσουν την ανεργία πάνω από το 15% το 2012, αναφέρει η Επιτροπή.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου