Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Τέρμα οι δισταγμοί και οι γκρίνιες»


Γ. Παπανδρέου: «Τέρμα οι δισταγμοί και οι γκρίνιες»

Εντός του προσεχούς δεκαημέρου αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μετά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση του Λουξεμβούργου και τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ως τις 20 του μηνός θα συνδυαστεί με την κατηγορηματική επισήμανση του κ. Παπανδρέου: το πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ υπουργών, οι πρόνοιές του θα πρέπει να τηρηθούν χωρίς την παραμικρή ταλάντευση.

Με αυτόν τρόπο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να υλοποιήσει την απόφαση που έχει εκφράσει επανειλημμένως, ότι σκοπεύει να προχωρήσει με όσους θέλουν να γίνουν οι αλλαγές στη χώρα.

Σχετικά δείγματα των προθέσεων του Πρωθυπουργού αναμένουν πολλοί υπουργοί στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο κ. Παπανδρέου θα περάσει σήμερα, Τρίτη (10/5), και την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για τις τελευταίες και τις επικείμενες εξελίξεις.

«Θα κλείσουν όλα τα θέματα»
Όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, το μόνο για το οποίο ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σημεία των προθέσεών του είναι ότι όλα τα θέματα θα κλείσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα και ότι το μοναδικό κριτήριο σε αυτή τη διαδικασία θα είναι το «πώς θα γίνει η δουλειά».

Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με όλα τα διλήμματα πολύ σύντομα.

Πηγές που διαθέτουν πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξαιρούν από τις εξελίξεις και τα ενδεχόμενα εκλογών, οι οποίες ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν συγκαταλέγονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το κ. Παπανδρέου και αν προκύψουν, θα είναι αποτέλεσμα άλλων διεργασιών.

Γ. Παπανδρέου: «Κανένας δισταγμός, καμία αναστολή»
Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε χθες (Δευτέρα 9/5), μιλώντας στο συνέδριο της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής» και πως «αυτό το ξέρει και ο τελευταίος απλός πολίτης της χώρας». Προσέθεσε: «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, καμία αναστολή, και θα προχωρήσουμε αποφασιστικά μαζί με την ελληνική κοινωνία για να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η μεγάλη αποτυχία της μεταπολίτευσης ήταν ότι οι θεσμοί πέρασαν «από τα χέρια των παρακρατικών, των ανακτόρων και των ξένων δυνάμεων, στα χέρια άλλων καπηλευτών και μικρών ολιγαρχιών τόσο εντός όσο και εκτός του δημοσίου τομέα». Τόνισε ότι αυτό έγινε «υπέρ μικρών ή ισχυρότερων κατεστημένων δυνάμεων σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, σε επιχειρηματίες, σε ΜΜΕ, σε πολιτικούς, σε συνδικαλιστές, σε συντεχνίες που απέκτησαν ερείσματα και εξουσία και εκμεταλλεύτηκαν τη θέση ισχύος τους για ιδιοτελή συμφέροντά τους και σε βάρος ολόκληρης της υπόλοιπης κοινωνίας μας».

Ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στη Δικαιοσύνη σημειώνοντας ότι έχει μεγάλες ευθύνες, ενώ τόνισε: «Οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει το ρόλο της ευθυνοφοβικά. Και οι δικαστές οφείλουν και εκείνοι να συνδράμουν στην αλλαγή της χώρας».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου