Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αντ. Μπόρχες: «Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα»

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αλλά και «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες. Χαιρέτισε δε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπόρχες ανέφερε ότι από την πλευρά της Ελλάδας, «δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα».
Και αυτό παρά το γεγονός ότι μαζί με την Ιρλανδία, που επίσης έχει προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού των Ευρωπαίων και του Ταμείου, βρίσκονται σε "δύσκολη στιγμή", καθώς έχουν καταβάλλει σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να "αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ".
Ο υπεύθυνος της της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ χαιρέτισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες".
Όσο για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ότι "εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί». Πρόσθεσε δε ότι "το πρόγραμμα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τηνεξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε: "έχω να πω ότι όλες αυτές οι φήμες που αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εντελώς αβάσιμες. Δεν είναι καν μέσα στις εναλλακτικές μας", αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, ενώ θα έπληττε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Στην αναδιάρθωση του χρέους αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ. Την Παρασκευή δήλωσε ότι μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση "δεν θα ήταν καταστροφή".
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου