Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Βολές κατά Παπακωνσταντίνου και για τον ΟΔΔΗΧ

Σαφέστατες αιχμές για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που δίνει στον ΟΔΔΗΧ τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τις ιδιωτικές τράπεζες, άφησε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, θέτοντας ζήτημα «αδιαφάνειας» και ξεκαθαρίζοντας πως, αν δεν αποσυρθεί, δεν θα την ψηφίσει.

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Φλωρίδης ζήτησε εξηγήσεις για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με την οποία ο ΟΔΔΗΧ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες και να τις δανείζει με repos -μια δυνατότητα που μέχρι σήμερα έχουν μόνο η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας-, συμπληρώνοντας ότι «η τελική μου στάση θα εξαρτηθεί από την απάντηση του υπουργού».

Στην αίθουσα βρισκόταν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ρώτησε το βουλευτή: «Μιλάτε για την υπηρεσία Δ23 που είχε τη δυνατότητα να συνάπτει δάνεια;». Η οργισμένη απάντηση του κ. Φλωρίδη ήταν άμεση: «Για τη Δ49 μιλάω, ελληνικά μιλάω. Αναφέρομαι στη διαχείριση διαθέσιμων και θέτω δύο ζητήματα, αυτό της διαφάνειας και αυτό της ωφέλειας», εξηγώντας ότι ο προϊστάμενος του οργανισμού, ο οποίος αποτελεί πρώην στέλεχος τράπεζας, θα μπορεί να συναλλάσσεται ανεξέλεγκτα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ο κ. Κώστας Γείτονας έσπευσε να συμπληρώσει: «Να ξεκαθαρίσετε κ. υφυπουργέ τις λεπτομέρειες της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το Οικονομικών στον ΟΔΔΗΧ».

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε: «Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά κατόπιν εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου δεν θα γίνεται αυθαίρετα», συμπληρώνοντας «δηλαδή θα προτιμούσατε να τοποθετήσουμε στον ΟΔΔΗΧ κάποιον από μοναστήρι και όχι έναν άνθρωπο των τραπεζών;».
proto thema online
Φαίνεται όμως πως οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, εφόσον αυτή δεν τροποποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου