Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Προβόπουλος: Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφική


thumb
Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος κατά την παρουσίαση στους μετόχους της κεντρικής τράπεζας της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
Στην έκθεσή του προβλέπει ακόμα συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το 2011, αύξηση της ανεργίας, μείωση του πληθορισμού στο 3,25% και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας λόγο της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Παράλληλα ανέφερε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% του ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι η πιστωτική επέκταση (χορηγήσεις δανείων) θα είναι αρνητική το 2011 και γι’ αυτό η ΤτΕ θα πρέπει να χορηγήση πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε επίσης ότι οι προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η εξοικονόμηση δαπανών, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων που δεν προσφέρουν έργο, η ανακατανομή των δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου