Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Δεχόµαστε επίθεση από παντού»


Παπακωνσταντίνου - Τρισέ σε στιγµιότυπο  αρχείου. Ο  προβληµατισµός  είναι έντονος µετά  το δηµοσίευµα του  «Sπegel» ότι το ΔΝΤ  πιέζει την Ελλάδα για  αναδιάρθρωση του  χρέους. Η κυβέρνηση  θα ζητήσει από την  τρόικα να υπάρξει  επικοινωνιακή  εκστρατεία προς µέσα  ενηµέρωσης διεθνούς  κύρους προκειµένου  να αποφευχθούν στο  µέλλον τέτοιου είδους  δηµοσιεύµατα
Προσπάθειες απεµπλοκής από το δυσµενές κλίµα που διαµορφώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες θα καταβάλει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας να δηµιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναµένεται να επαναλάβει αυτή την εβδοµάδα τις επισκέψεις του στην περιφέρεια παράλληλα µε τη σύγκληση διαφόρων κυβερνητικών συσκέψεων που θα δώσουν την εικόνα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από έγκυρες πηγές, ο κ. Παπανδρέου είναι έντονα προβληµατισµένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο κυρίως από το εξωτερικό για να παρεκκλίνει των προσπαθειών που καταβάλλει για τη διάσωση της χώρας.

Το Σάββατο, είχε τηλεφωνικό γύρο επαφών µε συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη µε αφορµή το δηµοσίευµα του γερµανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο εµφάνιζε το ∆ΝΤ να µεταβάλλει στάση έναντι της Ελλάδας και να συστήνει ουσιαστικά αναδιάρθρωση του χρέους. Στις επαφές αυτές, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να επαναλαµβάνει ότι “δεχόµαστε επίθεση από παντού, είµαστε σε πόλεµο. Θα πρέπει να κρατηθούµε όρθιοι αν θέλουµε να τα καταφέρουµε”. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει σε αυστηρή διάψευση του φηµών που εµπεριέχονται στο δηµοσίευµα και να τονίσει ότι η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Ωστόσο όπως ανέφεραν αργότερα συνεργάτες του Πρωθυπουργό, το βασικό του συµπέρασµα είναι ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιµη γιατί η χώρα είναι κάθε φορά ευάλωτη σε φήµες και δηµοσιεύµατα που ανακόπτουν την προσπάθεια που γίνεται και την φέρνουν πολλά βήµατα πίσω. Ο Πρωθυπουργός φέρεται επίσης να ανησυχεί ότι τα µεγάλα διεθνή οικονοµικά κέντρα θα εντείνουν τις πιέσεις σε τέτοιο βαθµό που δύσκολα η κυβέρνηση θα µπορέσει να τα αντικρούσει. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επιδιωχθεί να εναρµονιστούν τα βήµατα της τρόικας µε εκείνα της ελληνικής κυβέρνησης: η κυβέρνηση θα ζητήσει συγκεκριµένα να υπάρξει επικοινωνιακή εκστρατεία προς διεθνούς κύρους µέσα ενηµέρωσης προκειµένου να αποφευχθούν στο µέλλον δηµοσιεύµατα που να αφορούν το χρέος της χώρας και τη διαχείρισή του.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιηµένη κάθε φορά που
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι, όσα µέτρα κι αν ληφθούν, οι αγορές δεν θα ηρεµήσουν αν δεν φύγει από την ηµερήσια συζήτηση το θέµα της χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της αναδιάρθρωσης του χρέους της
προκύπτει κάποιο τέτοιο δηµοσίευµα να υπάρχει άµεση ταυτόχρονη απάντηση - διάψευση τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Μάλιστα πιστεύει ότι όσα µέτρα και αν ληφθούν οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεµήσουν αν δεν φύγει από την ηµερήσια συζήτηση το θέµα της χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Σε ένα άλλο επίπεδο, πάντως, το Μέγαρο Μαξίµου χθες άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφορικά µε το µεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και την ψήφισή του. Οπως έλεγαν σχετικά, η Κοινοβουλευτική Οµάδα παρά τα αντιθέτως αναφερόµενα δεν δείχνει ικανή να δηµιουργήσει ουσιαστικό πρόβληµα στην ψήφιση του Προγράµµατος που αναµένεται στα µέσα Μαΐου. Στέλεχος του προεδρείου της Κ.Ο. σηµείωνε ότι “οι βουλευτές έχουν τις ανησυχίες τους, αλλά αυτό σε καµιά περίπτωση δεν σηµαίνει ότι θα έβαζαν εµπόδια στο κυβερνητικό έργο”. Εννοείται ότι έχει ειδοποιηθεί σχετικά και το Μέγαρο Μαξίµου, και όπως έγινε γνωστό συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όπως η γεν. γραµµατέας Ρεγγ. Βάρτζελη, θα έχουν τις επόµενες ηµέρες συνεχείς επαφές µε βουλευτές ώστε να εκτονωθεί το κλίµα γκρίνιας και αµφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου