Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Είναι αργά πια για τη Δύση»


Κυβερνητικοί στρατιώτες πανηγυρίζουν στη δυτική πύλη της Ατζάµπιγια. Και οι ίδιοι ωστόσο οµολογούσαν χθες πως υπήρχαν ακόµα θύλακοι αντίστασης στην πόλη
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Εντός 48 ωρών όλα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάµεις µας σχεδόν έχουν φτάσει στη Βεγγάζη. Οποια απόφαση και να πάρει (η Δύση), θα είναι πολύ αργά». ΟΣαΐφ αλ-Ισλάµ, ένας από τους γιους του Μουαµάρ Καντάφι, ίσως να υπερέβαλλε µιλώντας χθες σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ισως, πάλι, και όχι.

Οι δυνάµεις του Καντάφι σφυροκοπούσαν χθες τη Μισράτα, το τελευταίο µεγάλο οχυρό των εξεγερµένων στη Δυτική Λιβύη, και είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του µεγαλύτερου τµήµατος της Ατζάµπιγια, του τελευταίου «εµποδίου» πριν από τη Βεγγάζη. Αναγνώριζαν πάντως πως αντιµετώπιζαν ακόµα θυλάκους αντίστασης σε αυτή την πόλη των140.000 κατοίκων, όπου πλέον έχουν αποµείνει µόνο µαχητές από τα δύο στρατόπεδα. Οι άνδρες του επαναστατικού στρατού δήλωναν πως περίµεναν από στιγµή σε στιγµή ενισχύσεις από τη Βεγγάζη. Επίσης υποστήριξαν ότι ανοιχτά των ακτών κατέλαβαν και οδήγησαν στο Τοµπρούκ ένα λιβυκό τάνκερ, τοοποίο µετέφερε πετρέλαιο από την Ελλάδα στο καθεστώς του Καντάφι.

ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Χίλαρι Κλίντον, η Ουάσιγκτον άφησε χθες να εννοηθεί πως ενδεχοµένως αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσµατος για την εφαρµογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο έχουν καταθέσει από την Τρίτη στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Γαλλία, Βρετανία και Λίβανος. «Κινούµαστε όσο πιο γρήγορα µπορούµε στη Νέα Υόρκη ώστε να δούµε αν µπορούµε να λάβουµε επιπλέον εξουσιοδότηση για να εξετάσει η διεθνής κοινότητα ένα ευρύ φάσµα ενεργειών, όχι µόνο µια ζώνη αεροπορικού αποκλεισµού», δήλωσε η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας. «Δεν θαγνωρίζουµε µέχρι να πραγµατοποιηθεί ψηφοφορία. Ελπίζουµε πως αυτό δεν θα γίνει αργότερα από αύριο (σήµερα)». Μόνο που τοΒερολίνο αρνήθηκε χθες ρητά να υποστηρίξει µια ζώνη αεροπορικού αποκλεισµού. «Δεν επιθυµούµε και δεν µπορούµε να πάρουµε µέρος σε έναν εµφύλιο πόλεµο στη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Σαφείς επιφυλάξεις έχουν εκφράσει επίσης τόσο η Ρωσία όσο καιη Κίνα (χώρες που διαθέτουν δικαίωµα βέτο στο Συµβούλιο Ασφαλείας), διστακτικές εµφανίζονται πίσω από τις κλει στές πόρτες και η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική. Η Ιταλία, εν δυνάµει βάση για την επιβολή no-fly zone, απέκλεισε χθες µέσω του υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, το ενδεχόµενο στρατιωτικής επέµβασης στη Λιβύη.

Με άλλα λόγια, οι αντάρτες στη Λιβύη είναι µόνοι τους. Και ενδεχοµένως το µόνο στο οποίο «έπεσε µέσα» η Χίλαρι Κλίντον, ήταν ηεκτίµηση πως ο Καντάφι «µοιάζει αποφασισµένος να γυρίσει το ρολόι πίσω και να σκοτώσει όσο περισσότερους από τους εξεγερµένους µπορεί».

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Ερυθρού Σταυρού απέσυρε το προσωπικό της από τη Βεγγάζη, το ίδιο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οσο για τους κατοίκους, κάποιοι προέβλεπαν χθες πως επίκειται λουτρόαίµατος και άλλοι δήλωναν ακόµα βέβαιοι για τη νίκη των εξεγερµένων.
Για διαδικασίες εξπρές στον ΟΗΕ κάνει - τώρα - λόγο η Χίλαρι Κλίντον
Χρήµατα στον Σαρκοζί
ο υιός Καντάφι, Σαΐφ αλ-ίσλάµ, υποστήριξε χθες πως η τρίπολη χρηµατοδότησε το 2007 την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί (τον οποίο αποκάλεσε «κλόουν»)
και του ζήτησε να τους τα δώσει πίσω. Η γαλλική προεδρία διέψευσε αυτούς τους ισχυρισµούς.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου