Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ένας τορναδόρος χρεωκοπία δεν φέρνει


 Iδού λοιπόν που ένας τορναδόρος από την Κρήτη πήγε να χρεωκοπήσει τη χώρα.
Υπέγραφε με αρχικά ως δήθεν υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και ανήγγειλε ότι η χρεοκοπία της χώρας έχει ήδη αποφασιστεί και πρόκειται να αναγγελθεί την 25η Μαρτίου. Και κατά το παρελθόν είχε στείλει και άλλα e-mail, στα οποία έκανε και πάλι οικονομικές αναλύσεις. Και επενέβη εισαγγελέας.
Αυτό μεταδίδουν τα ΜΜΕ και το ερώτημα είναι: Για τον πανικό, για τις αθρόες αναλήψεις και αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό που επακολούθησαν την αποστολή και διάδοση του mail του τορναδόρου φταίει τάχα ο τορναδόρος που ήθελε να κάνει την πλάκα ή το κομμάτι του ή η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης του σημερινού πολίτη απέναντι στο Κράτος του, την Κυβέρνησή του και τους Πολιτικούς του;
Αν, δηλαδή, έστελνε mail στο οποίο έλεγε πως αύριο καταφθάνει στη Γη ο Αντίχριστος να μας αφανίσει θα προκαλούσε τα ίδια αποτελέσματα; Όχι, παρόλες τις βιβλικές καταστροφές των ημερών από τον σεισμό και το τσουνάμι. Μάλλον θα τον έπαιρναν για γραφικό.
Κι αν ο τορναδόρος ήταν άγγλος ή ισπανός θα φόβιζε τους πατριώτες του το ίδιο; Μάλλον θα γελούσαν με τα λεγόμενά του, αφού το συγκεκριμένο mail, συν τοις άλλοις, ήταν και εξαιρετικά υπερβολικό στις εκφράσεις του.
Κι όμως ο τορναδόρος έβαλε όλη τη χώρα στον τόρνο του! Γιατί; Μα επειδή στην Ελλάδα μετά από όλα όσα έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια, τους έχουμε ικανούς τους πολιτικούς για οτιδήποτε.
Και οι διαβεβαιώσεις τους διαβεβαιώνουν συνήθως περί του αντιθέτου.
Εκτός από όσα πρόσφατα όλοι ξέρουμε, θα θυμάστε οι κάπως παλαιότεροι τι έγινε στη δεκαετία του ’80, επί Ανδρέα, που την μια μέρα διαβεβαίωνε με επίσημη δήλωσή του ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Μαρούδας πως δεν πρόκειται να γίνει υποτίμηση της δραχμής και την επόμενη μέρα έγινε υποτίμηση και μάλιστα γενναία!
Αλλά και σήμερα άλλο δεν κάνουν παρά να λένε και να ξελένε. Και να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κάθε πολίτη.
Να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις ακραίες διασπαθίσεις χρήματος σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, να περιγράφουν σκηνές φρικιαστικής ολιγωρίας και αφάνταστες κερδοσκοπικές μηχανές πχ στα νοσοκομεία και να τα καταγγέλουν κατάπληκτοι το πού έχει καταντήσει η «παλιοκοινωνία», ενώ οι ίδιοι, τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο κόμμα, η ίδια αντιπολίτευση κυβερνούσαν τη χώρα όταν συνέβαιναν όλα αυτά!
Να πιπιλάνε την καραμέλλα «όλοι οι πολιτικοί δεν είναι το ίδιο» θέλοντας να γλυτώσουν κάποιοι από τους προπηλακισμούς του κόσμου. Και αγνοούν τη απλή λογική που λέει «Μα, αν δεν έφταιξαν, σίγουρα είδαν και δε μίλησαν. Και αν δεν είδαν, τότε δεν κάνουν για πολιτικοί και να βάλουμε κανέναν άλλον να φυλάει τα έρημα».
Αλλά εν πάση περιπτώσει, τι σόι Κράτος είναι αυτό, όταν μπορεί, όχι, έστω, ένας opinion maker, αλλά ο κάθε -έστω- παρανοικός, ο κάθε μανιακός, ο κάθε φαρσέρ μόνο με ένα mail να κάνει Οικονομία και τις Τράπεζες μπάχαλο;
Στο κάτω-κάτω ο καθένας μπορεί να γράφει, είτε στα τόσα έντυπα, είτε στα τόσα blogs ό,τι θέλει. Πως είδε το Θεό ή πως μίλησε με εξωγήινους, πως είναι ο Μεγαλέξαντρος και ό,τι άλλο. Με το να τον βάλουμε φυλακή λύθηκε το πρόβλημα;
Γιατί το πρόβλημα είναι πως οι έλληνες πολίτες πιστεύουν έναν ανώνυμο bloger κι όχι τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο! Οι διαψέυσεις τους είναι σαν να μην γίνονται!
Φανταστείτε να κάνει διάψευση η Βασίλισσα της Αγγλίας, ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ. Είναι δυνατόν να μην τους πάρει στα σοβαρά ο λαός τους; Αδιανόητο! Κι αυτό επειδή, αν πουν ψέμματα, τα ψωμιά τους έχουν τελειώσει! Ενώ εδώ ο κάθε πολιτικός, μέχρι και τον τελευταίο δήμαρχο λέει και ξελέει, κάνει και ξεκάνει χωρίς επιπτώσεις!
Μήπως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως για να προχωρήσει κάτι στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει έστω λίγο το θέμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης Κράτους- Πολίτη;
Να αλλάξει έστω λιγάκι το κλίμα που κληροδότησε στο Νεοελληνικό Κράτος η σχέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους υπηκόους της; Κλίμα εχθρότητας και αντιπαλότητας; Με το Κράτος να θέλει να τα αρπάξει όλα και τον πολίτη να προσπαθεί με κάθε μέσο να περισώσει όσα περισσότερα μπορεί;
Είναι τυχαία μήπως η μαζική φοβία στη οποία έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό οι κυβερνήσεις του; Όταν ο έλληνας πολίτης λάβει ένα χαρτί από το δημόσιο είναι σίγουρος πως είναι για κακό. Για να πληρώσει, για να πάρει αρνητική απάντηση, για να ταλαιπωρηθεί.
Ο ιδιόρρυθμος τορναδόρος, που είναι μάλλον απίθανο να αποτελεί όργανο των διεθνώς κερδροσκόπων, θα οδηγηθεί σε δίκη, ενδεχομένως και στη φυλακή. Για άλλη μια φορά θα αντιμετωπισθεί το σύμπτωμα και όχι η αιτία που το προκάλεσε.
Και ο χειρότερο, μήπως επιδιώκεται να δημιουργηθεί πρακτική και δεδικασμένο, ώστε κάθε φορά που κάποιος εκφράζει τους φόβους του για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία που ζει να μπαίνει φυλακή, με τους καταχραστές να τον ατενίζουν χαμογελώντας και κάνοντας αέρα με τα κλεμμένα χιλιάρικα;
Αναρωτιέμαι κι εγώ όλος καχυποψία ως κλασικός έλληνας πολίτης!
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου