Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μπαλάσκες και βουρ για κάλπες

thumb
Όπλα, μπαλάσκες, άρξασθε! Τον άτυπο προεκλογικό αγώ­να για πρόωρες εκλογές ξε­κίνησε χθες στην τελετή εγκαινίων των γραφείων της Ν.Δ. στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς. Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές; Κανείς δεν ξέρει. Καλού κακού πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να θέσει το κόμμα του σε προεκλογική ετοιμότητα με τον φόβο του αιφνιδιασμού.
Η αλήθεια είναι ότι, από την ημέ­ρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζει με το άγχος και την αγωνία των πρόωρων εκλογών. Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν πεί­σει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέ­ρει να περάσει τον... Ρουβίκωνα του ΔΝΤ, αφού η τρόικα ζητά όλο και πε­ρισσότερα μέτρα και ακόμα μεγαλύ­τερη μείωση στους μισθούς, ενώ ενί­οτε εμφανίζεται και ως νταβατζής της χώρας. Έτσι ο δρόμος για τις κάλπες μοιάζει μονόδρομος κατά τους συνερ­γάτες του Σαμαρά.
Ενδεικτικό του κλίματος που επι­κρατεί στη Ν.Δ. είναι το ότι, από τη στιγμή που πήγαν στα γραφεία της Συγγρού, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει καλέσει τουλάχιστον δυο φορές στελέχη από την επαρχία προκειμένου να τους κάνει πολιτικό φροντιστήριο! Δηλα­δή να τους δώσει επιχειρήματα με τα οποία θα κριτικάρουν την κυβέρνηση και θα απαντούν για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το επιχείρημα του Σαμαρά, που μιλώντας στους τομεάρχες τούς προέτρεψε να πάψουν να απολογούνται για το παρελθόν.
Την ίδια στιγμή το επιτελείο της Ν.Δ. βάζει στο στόχαστρο τον υπουργό Οι­κονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα δεινά που υφίσταται σήμερα η χώ­ρα. Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στη Βουλή να κορυφωθεί η αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικο­νομίας, ενώ από το κάδρο δεν φεύγει φυσικά και ο πρωθυπουργός.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα στη Συγγρού συζητούσαν το ενδεχό­μενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον είτε συνολικά της κυβέρνη­σης είτε του Παπακωνσταντίνου. Όσοι υποστήριξαν αυτή την πρόταση έλεγαν ότι ο υπουργός όχι μόνο γνώριζε, αλλά εί­χε ενημερώσει σχε­τικά τους δημοσιο­γράφους για τη συμ­φωνία των 50 δισ. Η πρόταση απορρίφθη­κε επί του παρόντος διότι η Ν.Δ. δεν έχει λό­γο να συσπειρώσει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ την ώρα που υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τις κινήσεις του Παπακωνσταντίνου.
Η υπόθεση της εκποίησης,   αξιοποίησης ή... μεταποίησης της δημό­σιας περιουσίας έφερε νευρική κρίση στα γαλάζια στελέχη, διότι απ’ τον πε­ρασμένο Ιούλιο η Ν.Δ. είχε κάνει ανά­λογη πρόταση. Έτσι την Παρασκευή, όταν άκουσαν πώς το έθεσε η τρόικα, πάγωσαν.
Στον αέρα
Από τη μια, θα φαίνονταν αφερέγ­γυοι αν έκαναν κριτική, αφού ήδη είχαν καταθέσει σχετική πρόταση και υπήρ­χε κίνδυνος να ακυρωθούν όσα έλεγαν μέχρι τώρα, ενώ τιναζόταν στον αέρα η δουλειά μηνών, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα η οποία επεξεργάζεται πρότα­ση για τα δημόσια ακίνητα και το πώς θα αξιοποιηθούν. Έτσι οι συνεργάτες του προέδρου αποφάσισαν η κρι­τική να εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν κυ­βέρνηση και τρόικα το όλο θέμα.
Γι’ αυτό τα στελέχη της Ν.Δ. άλλαξαν την «αξιο­ποίηση» σε «εκποίηση» λέ­γοντας ότι πρόκειται για «κακοστημένη φαρσοκωμωδία», η οποία έχει στόχο να κρύψει «το ξεπούλημα των ασημικών της χώρας», ενώ έδωσαν ιδιαίτε­ρη έμφαση στο σηκωμένο δάχτυλο του τροϊκανού και μίλησαν για προσβολή του ελ­ληνικού λαού.
Γαλάζια παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης

Τελικά, οι γαλάζιοι αποφάσισαν να μελετή­σουν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 50 δισ. και να ετοιμάσουν μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβα­ση. Ο Σαμαράς έδωσε εντολή στους συνεργά­τες του να στοιχειοθετήσουν ακόμη καλύτερα την πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περι­ουσίας αφού η αρχική εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο τώρα δεν είναι εφικτό, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του, πέρασαν πολλοί μήνες, οι οποίοι επιβά­ρυναν την κακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
«Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα μπορέσει να τα διαπραγ­ματευτεί με καλούς όρους» έλεγαν οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. «Θα τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί». Αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις η Ν.Δ. έχει... θέμα. Παρ’ ότι λένε πως «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι εντός του 2010 θα εκτελούσε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα της απέφερε 2,5 δισ.», οι ίδιοι εμφανίζονται να μην έχουν συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις, με επικρατέστερη αυτή των συνεργατών του Σαμαρά, που λέει ότι η Ν.Δ. καταρχήν θα συναινέσει στις αποκρατι­κοποιήσεις που είχε αρχίσει η κυβέρνηση Καρα­μανλή (Καζίνο, Λάρκο, Αλυκές), οι οποίες όμως σήμερα δεν μπορούν να αποφέρουν όφελος με­γαλύτερο από 5 δισ.
Οι γαλάζιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι περί­που άλλα 5 δισ. μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση μέρους των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing, ενώ μέσω συμβάσεων παραχώρησης θεωρούν ότι πρέπει να περάσει η αξιοποίηση των λιμανιών, αερο­δρομίων και μαρινών. Αντίθετη εμφανίζεται καταρχάς η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο πλήρους ιδιω­τικοποίησης των εισηγμένων εταιρειών, όπως π.χ. της ΔΕΗ.

Μικρό ποσοστό
Κυβέρνηση και Ν.Δ. πάντως φαίνεται να συμ­φωνούν στην εμπορική αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας. Ο Σαμαράς, ωστόσο, θε­ωρεί ότι οι κινήσεις αυτές πρέπει να είναι περι­ορισμένες και να αφορούν ένα πολύ μικρό πο­σοστό από το παθητικό της ακίνητης περιουσί­ας. Μάλιστα, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει καλά το παράδειγμα των Βρυξελλών, όπου, ενώ το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πενταώροφο ακίνητο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η ελληνική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια μετακό­μισε σε άλλο κτίριο πληρώνοντας ενοίκιο. «Εμείς μιλάμε μόνο για κτήσεις και εκτάσεις που σήμερα δεν έχουν χρήση ή αξία και που είναι πέρα για πέρα αδρανείς» έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι...
Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι η διαφορά της Ν.Δ. από την κυβέρνηση επί της ουσίας. Περισ­σότερο σαν... αγώνας δρόμου για να ικανοποιη­θούν οι απαιτήσεις των δανειστών μάς φαίνεται, παρά σαν πρόθεση διαμόρφωσης ενός αναπτυ­ξιακού σχεδίου. Εκτός αν είμαστε κακόπιστοι με τους φωστήρες της Συγγρού - και δεν το νο­μίζουμε...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου