Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Υστέρηση εσόδων - Αύριο τα συμπεράσματα της τρόικας

Πλεόνασμα 155 εκατ. ευρώ, από 578 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2011, σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αύριο θα παρουσιάσουν οι επικεφαλής της τρόικας τα πρώτα συμπεράσματα από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
«Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τα έσοδα και για τις δαπάνες σε μηνιαία βάση για τον μήνα Ιανουάριο που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2011», σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται στη μη επανάληψη τον φετινό Ιανουάριο των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει πέρυσι. Και αυτό γιατί φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών. Επίσης ένας ακόμη λόγος είναι τα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 140 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 2,6% και οι τόκοι 2,2%. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση 63,3% και οι δαπάνες 14,7%.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του «Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας».
Στο 13,9% η ανεργία τον Νοέμβριο από 13,5% τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής. Σταθερό, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 5,2% παρέμεινε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 10:00, αναμένεται να παρουσιάσουν οι επικεφαλής της τρόικας τα πρώτα συμπεράσματα από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έγκρισης της 4ης δόσης του δανείου. Η συνέντευξη Τύπου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των στελεχών της τρόικας και του υπουργού, η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε για αύριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα επικεντρώθηκε στην «ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών». Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης, νοσοκομεία, ταμεία, κ.λπ., την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να πείστηκαν να περιμένουν να δουν την εφαρμογή του νέου νόμου και θα αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον αλλαγές. Παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι εκταμίευση της 4ης δόσης θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών δεδομένη. Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), και που πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, για τις δράσεις που θα απαιτηθούν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου