Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δεν βλέπει χάος ο Λοβέρδος

Επιτυχή κρίνει την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπεραμύνεται του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υποστηρίζει ότι θέλει τη συνεργασία των γιατρών, ενώ ανακοίνωσε τη λειτουργία ιστότοπου του υπουργείου (ΕΣΥnet), στον οποίο θα αναρτώνται υποχρεωτικά από τα νοσοκομεία όλα τα οικονομικά τους στοιχεία.
«Θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική τού να πάμε σε συμβάσεις των 600 ευρώ. Τους κάλεσα να ξαναμπούν σε διάλογο», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί ξανά με τους γιατρούς πιθανόν την Πέμπτη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία «είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα, καθώς με αυτήν το σύστημα πολέμησε και τους περισσότερους υπουργούς Υγείας.
Ο υπουργός έκρινε θετικά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μόνο χθες, οι τηλεφωνικές κλήσεις για ραντεβού στο 184 ανήρθαν στις 4.500, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα λυθούν τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000, που είχαν μέχρι σήμερα.

Ο Αν. Λοβέρδος εξήγησε ότι δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ, γιατί είναι εξαρτημένη σχέση. Δεν θα εργάζονται στα πρότυπα του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αφού το υπουργείο τους καλεί να πληρώνονται με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, δηλαδή κατά πράξη και κατά περίπτωση. Προς το παρόν, αφήνεται η εποπτεία του ΟΠΑΔ στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ενώ από τον Ιούνιο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει συνεποπτεία του Οργανισμού με το υπουργείο Υγείας.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΠΑΔ είχε ξεφύγει», τόνισε ο Α. Λοβέρδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δαπάνες του θα περιοριστούν φέτος κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ιστότοπου (ΕΣΥnet), στον οποίο θα πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα όλες οι πράξεις που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα κάλεσε όλους τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έως τις 15 Φεβρουαρίου να αναρτήσουν τα πάντα στην ιστοσελίδα αυτή. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να αφορούν τις προμήθειες, τις τιμές φαρμάκων και υλικών, τη μισθοδοσία, τις αγορές, τα αναλώσιμα υλικά, τα νοσήλεια και οτιδήποτε άλλο αφορά τα οικονομικά κάθε νοσοκομείου. Ο Α. Λοβέρδος έκανε σαφές ότι όσοι διοικητές δεν προβούν άμεσα στην ανάρτηση των στοιχείων αυτών θα υποστούν τις κυρώσεις ή θα απομακρύνονται.

Ήδη έχουν περάσει οι δαπάνες του 2009 και του 2010 στην ιστοσελίδα αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι αναρτήσεις των στοιχείων από μόνες τους θα βοηθήσουν στον έλεγχο και την περιστολή της δαπάνης και θα συμβάλλουν, ώστε τα νοσοκομεία να αγοράζουν φθηνότερα.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου