Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Εφτά ζόρικα νομοσχέδια

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου που τελειώνει σήμερα θα είναι και η τελευταία ήρεμη για την κυβέρνηση. Εφτά νομοσχέδια αναμένουν τη σειρά τους για να κατατεθούν στη Βουλή και να γίνουν νόμοι του κράτους κατ' εντολήν της τρόικας και στο όνομα της τέταρτης δόσης.
Ο Παπακωνσταντίνου προβλέπει πως η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με το σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ! Ο Παπακωνσταντίνου προβλέπει πως η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με το σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ! Είναι νομοσχέδια που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη με βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι «θα συγκρουστούμε με το σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ».
Υγεία
Ο χορός ανοίγει την εβδομάδα που έρχεται με το πολυνομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας», το οποίο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Περιλαμβάνει πολλά επιμέρους θέματα πρώτης γραμμής, που από μόνα τους θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστά νομοσχέδια, όπως π.χ. ρυθμίσεις για το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Ο κ. Λοβέρδος θα το ανακοινώσει τη Δευτέρα και την ερχόμενη Πέμπτη θα το καταθέσει στη Βουλή (ρεπορτάζ στη σελ. 11).
Ακολουθεί μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που ήδη είναι στην επικαιρότητα και προκαλεί αναταράξεις.
Πράσινοι κομματικοί παράγοντες μας έλεγαν χθες ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις και εντάσεις μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πριν από την ψήφισή του (στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), αλλά στο τέλος θα ψηφιστεί. «Εξάλλου οι συνδικαλιστογενείς βουλευτές τώρα είναι υπουργοί και δεν θα μπορούν να κοντράρουν...», μας είπε με σκωπτικό τρόπο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο διάστημα του ενός μηνός αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωση του οργανισμού για τις αστικές συγκοινωνίες, φορολογικές ρυθμίσεις (π.χ. για τον ΦΠΑ από το 11% στο 13% ή για τα τουριστικά καταλύματα), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναδιάρθρωση-εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας με προοπτική σε επόμενη φάση τη συγχώνευσή της με το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Κάμερες
Χθες στο υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και τη διατήρηση των δεδομένων, που παράγονται.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος (Ελληνική Ακτοφυλακή). Επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επρόκειτο να ενημερώσει για τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου