Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σύγκρουση για την Υγεία

Μετά τα «αγκάθια» που προέκυψαν στις σχέσεις του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών, έπειτα από το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου των φαρμακείων και της μεταβίβασης της άδειας φαρμακείων κατά τη συνταξιοδότηση φαρμακοποιών, το νέο πρόβλημα για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι προμηθευτές ιατρικών υλικών και φαρμάκων του ΕΣΥ.

Η νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, την Τρίτη, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους προμηθευτές γενναίες εκπτώσεις -όπως το είχε πράξει άλλωστε και στο παρελθόν- για τα υλικά που έχουν παραδοθεί στα δημόσια νοσοκομεία από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, ζήτηση 10% έκπτωση για τα φάρμακα και 20% για τα λοιπά υλικά. Αυτό μεταφράζεται, στη «γλώσσα» των αριθμών, σε έκπτωση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο των οφειλομένων.

«Τα χρέη ανέρχονται σε 1,45 δισ. ευρώ, με το κράτος να μπορεί να πληρώσει άμεσα και σε μετρητά 1,15 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, όσον αφορά στα υπόλοιπα 300 εκατ., ότι «λείπουν από το ταμείο και δεν υπάρχει τρόπος να τα βρούμε».

Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, ωστόσο δεν υπήρξε υπαναχώρηση από την πλευρά του υπουργού, αλλά ούτε και σημείο επαφής.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη των προηγούμενων ετών, η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε πως θα εξοφληθούν με ομόλογα, αμέσως μετά τις γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου