Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Δίκαιο έκτακτης ανάγκης το μνημόνιο», λέει το υπ. Οικονομικών

Τι υποστηρίζει στο υπόμνημα προς στο ΣτΕ
 
Ως ρυθμίσεις «έντονου δημοσίου συμφέροντος» και «δίκαιο έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, στο υπόμνημα που κατάθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εν όψει της συζήτησης στις 23 Νοεμβρίου 2010 των προσφυγών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των  άλλων φορέων.

«Οι ρυθμίσεις των νόμων 3833 και 3845/2010 συνιστούν δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση και την διασφάλιση χρηματοδοτήσεως των δημόσιων πολιτικών στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρουν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.

Στο υπόμνημα -που κατατέθηκε στην εισηγήτρια  των υποθέσεων κ. Μαίρη Σαρπ – γίνεται εκτενής ανάλυση στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ψήφιση των δυο νόμων ενώ επισημαίνει ότι τα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν από την Βουλή, δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις, αλλά δανειακές συμβάσεις.

«Τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να ενεργοποιηθούν ο ελληνικός και ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν αποτελούν διεθνείς συνθήκες για το εμπόριο, τη φορολογία, την οικονομική συνεργασία και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις», επισημαίνει το υπουργείο και αντικρούει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι τα μέτρα είναι αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας και στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου