Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία

thumb
Έκθεση θα υποβάλλει στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, την Τρίτη, στην οποία μεταξύ άλλων θα ξεκαθαρίζει πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνει  να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της, αλλά χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
Κατά 4% περίπου εκτιμά η ΤτΕ ότι θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της χώρας για το 2010 λόγω του μοντέλου ανάπτυξης που εφάρμοζε η χώρα μέχρι σήμερα και για το λόγο αυτό προτείνει την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη το οποίο θα βαδίζει παράλληλα με την δημοσιονομική προσαρμογή.
Το νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύουν την παραγωγική βάση και θα συντελεστούν στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών.
Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ και η οικονομία θα αποκτήσει μία δυναμική εξωστρέφεια, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, το νέο πρότυπο οφείλει να υπηρετεί ως επιδιώξεις την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή , η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να στηρίζεται κατά 2/3 στην περιστολή των δαπανών και κατά το 1/3 στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, γιατί η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα σταθεροποιητικά προγράμματα που βασίζονται κυρίως στην περιστολή της σπατάλης και στον εξορθολογισμό των δαπανών έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά.
Για τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς  που έχουν χάσει το αντικείμενό τους η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην κατάργηση καθώς και στη συγχώνευση αρκετών εξ΄αυτών, ενώ για το τραπεζικό σύστημα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα stress test του Ιουλίου.
Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, γίνεται στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτιμά ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα, καθώς αναδεικνύει τη σταδιακή αποκατάσταση των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

1 σχόλιο:

  1. Κι εγώ προτείνω συγχώνευση των Τραπεζών,άντε το πολύ τρείς να μείνουν,αύξηση της φορολογίας τους στα κέρδη και μείωση των δαπανών τους στο ελάχιστο.Αλλιώς αν συνεχίσουν να φορολογούν τον λαό να πάμε να δανεισθούμε απο τις Τράπεζες του εξωτερικού και να ξεπουλήσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε κατευθείαν και χωρίς ντόπιους μεσάζοντες.Άμα πιά και δεν ξέρουν να κλέψουν και δεν ξέρουν να δανείσουν και δεν ξέρουν να διορθώνουν τα λάθη τους!Τι στον δαίμονα ξέρουν?Μόνο να πηγαίνουν στην τουαλέτα,αυτό ξέρουν οι κλανιαροζούμηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή