Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αλλαγές στις εργασιακές συμβάσεις λόγω Μνημονίου...

thumb

Νέα ρύθμιση υπαγορεύει το Μνημόνιο, βάσει της οποίας θα υπερισχύουν των κλαδικών οι συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση (επιχειρησιακές συμβάσεις).
Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση ή σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα μπορούν να συνάπτουν επιχειρησιακή σύμβαση με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και να ρυθμίζουν όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.) με μεγαλύτερη ισχύ από την κλαδική καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η πλήρης απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει σύντοµα και στις ατοµικές συµβάσεις εργασίας», ενώ χαρακτηριστικό του κλίµατος που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα επίσηµα στοιχεία του Σώµατος Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τις προσλήψεις και τα είδη των συµβάσεων που έγιναν στο 8µηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010.
Συνολικά 355.834 είναι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις και 190.325 εξ αυτών (το 53,48%) ήταν µε ευέλικτες συµβάσεις εργασίας. Όπως φαίνεται, είναι θεαματική η αύξηση του ποσοστού των ευέλικτων συµβάσεων, αφού τον Ιούλιο του 2009 οι ευέλικτες συµβάσεις αποτελούσαν το 33% του συνόλου των συµβάσεων εργασίας, ενώ τον ίδιο µήνα φέτος αγγίζουν το 40%.
Τέλος, τον Αύγουστο του 2009 αποτελούσαν το 27,9% και φέτος τον Αύγουστο ήταν στο 32%, καθώς επίσης από τις αρχές του 2010 «µετατράπηκαν» για 12.567 εργαζοµένους σε επιχειρήσεις οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου