Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το 2011 η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φοροελαφρύνσεις στην αγορά των Ι.Χ. υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία». Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει και πάλι στις αγορές το 2011.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει αισιόδοξος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2011, με την προϋπόθεση ότι "θα προχωράμε με σταθερά βήματα στην εφαρμογή του Προγράμματος και στην εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε".
"Είναι πολύ θετικό το ότι οι αγορές που μας παρακολουθούν, ανταποκρίνονται θετικά και θεωρώ ότι, αν συνεχιστεί η δική μας καλή πορεία, θα μπορέσουμε πράγματι να βγούμε στις αγορές νωρίτερα από την εξάντληση του περιθωρίου που μας δίνει ο μηχανισμός στήριξης μέσα στο 2011" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη για το 2011 δεν πρόκειται να προστεθούν "άλλα επώδυνα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους".
Σημειώνει δε, ότι από το 2011 θα αρχίσουν να αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν φέτος, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και στα νοσοκομεία.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρει επίσης ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, "δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα, που χρειάστηκε να ληφθούν μέσα στο 2010".
"Είμαστε σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο που θα αίρει τις σημερινές αδικίες... θα ενσωματώνει σημερινά επιδόματα στον κανονικό μισθό, θα αποζημιώνει δίκαια και με βάση τα προσόντα και τις ευθύνες τους δημοσίους υπαλλήλους και θα οδηγεί σε δικαιότερες συντάξεις στο μέλλον" είπε ο ίδιος.
Επιπλέον διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν "οι υπηρετούντες σήμερα υπάλληλοι" και υπογραμμίζει ότι "όταν αποφασισθεί θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε στους νεοεισερχόμενους και από εκεί και πέρας το εύρος της εφαρμογής του θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την ΑΔΕΔΥ".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανακατάταξης συντελεστών ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει "τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%" και αναζητεί τρόπους που να επιτυγχάνεται ο στόχος, χωρίς "μεγάλη επιβάρυνση στις καθημερινές δαπάνες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει επίσης "μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά".
Τονίζει ακόμη ότι "δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στο νέο καθεστώς φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας", το 2011 θα υπάρξουν προσαρμογές στις αντικειμενικές και προτεραιότητα θα δοθεί "στην ένταξη στο σύστημα οικισμών που σήμερα βρίσκονται εκτός".
Σύμφωνα με τον υπουργό σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει "η προσαρμογή των αξιών σε περιοχές που είναι σκανδαλωδώς χαμηλές οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες".
Δηλώνει,επίσης, ότι η κυβέρνηση "λαμβάνει υπόψη" τις προτάσεις του κλάδου των αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζει κρίση, για μείωση του τέλους ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Ακόμη αναφερόμενος για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναφέρει ότι θα υλοποιηθεί μόνο "υπό την απόλυτη δέσμευση και προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μηχανισμός αντισταθμιστικής πληρωμής για τα νοικοκυριά".
"Αν υπάρχει οριστική απόφαση πάνω σε αυτό το μέτρο η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2011", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την αναμονή της τρόικας όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, δήλωσε ότι: "Η παρέμβαση είναι σε στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας. Το πλαίσιο θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος του έτους και συνεπώς αναμένουμε θέσπισή του, το αργότερο στις αρχές του 2011".
Αναφερόμενος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι "αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εκλογές για να εκβιάσουν μια αλλαγή πολιτικής δεν θα πετύχουν το στόχο τους".
"Η κατεύθυνση που έχουμε πάρει δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τεράστιο κόστος και κλυδωνισμούς για τη χώρα, που ενδέχεται να μας βυθίσουν στην παρακμή για πολλά χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου