Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Θετικά μηνύματα από τα spreads

Για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από τις 900 μονάδες όπου παρέμειναν όλο το καλοκαίρι
Τα πρώτα θετικά σημάδια αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας φάνηκαν στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων αλλά και στα spreads των 10ετών ομολόγων.
O Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 390 εκατ. ευρώ κατά τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 3,975% που για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση ήταν χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας. Τον Ιούλιο για αντίστοιχα ομόλογα το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 4,05%. Την ίδια ώρα, ανοικτή στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Υποχώρηση σημείωσε εξάλλου και η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά (spreads), τα οποία είχαν παραμείνει πάνω από τις 900 μονάδες ολόκληρο το καλοκαίρι. Τα 10ετή spreads- μετά την πετυχημένη χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράςυποχώρησαν έως τις 880 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση 28 μονάδων βάσης. Μπορεί τα επίπεδα αυτά να εξακολουθούν να είναι υψηλά με βάση τις απόλυτες τιμές και τα διεθνή στάνταρ, αλλά η υποχώρησή τους αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ιδιαίτερα θετικό σημάδι για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στελέχη από 15 κορυφαίες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είχαν προβλέψει σταδιακή υποχώρηση των spreads των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε το Βloomberg, τα ελληνικά spreads για τα 10ετή κρατικά ομόλογα αναμένεται να πέσουν έως 120 μονάδες βάσης το 2012. Κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες αλλά και οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τις εξελίξεις αυτές σε βελτίωση- έστω και μικρή- του κλίματος που υπάρχει στις διεθνείς αγορές όσον αφορά την Ελλάδα, το οποίο αν συνεχιστεί μπορεί τους επόμενους μήνες να οδηγήσει σε σταθερή αποκλιμάκωση του υπέρογκου αυτήν τη στιγμή κόστους δανεισμού της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

Στήριξη και από Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται καθ΄ οδόν να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος. «Η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια», είπε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Βloomberg στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει στις προσπάθειές της. Οπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έχουν αναγνωρίσει ότι (η Ελλάδα) βρίσκεται καθ΄ οδόν για επίτευξη των στόχων (για μείωση του ελλείμματος). Ομως αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Θα είναι μια προσπάθεια που θα κρατήσει αρκετά χρόνια». Πτώση και στην Ευρώπη
Υποχώρηση σημείωσαν ακόμη τα spreads και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Στην Πορτογαλία το spread υποχώρησε 9 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 386 μονάδες, ενώ στην Ισπανία υποχώρησε 3 μονάδες φτάνοντας τις 175 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και παραμένει πρώτη στον κατάλογο με χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας σύμφωνα με το Βloomberg.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο αριθμός όσων επενδυτών πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός όσων επενδυτών πιστεύουν ότι μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών η Ιρλανδία. Αυτό προκύπτει από τακτική έρευνα που πραγματοποίησε το Βloomberg μεταξύ επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ανοδος στο Χρηματιστήριο
Θετικά αντέδρασε χθες το Χρηματιστήριο που έσπασε το πτωτικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,96% και ξεπέρασε ξανά τις 1.500 μονάδες κλείνοντας στις 1.506,71

μονάδες. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές μετά τις πιέσεις που είχαν υποστεί το προηγούμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου