Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία έσπευσαν να επισημάνουν στην Κυβέρνηση ότι οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχουν ως συνέπεια είτε να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες είτε να πληρώνονται έναντι.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα,
ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ.
Οι βουλευτές είχαν ζητήσει στοιχεία για τις επιχορηγήσεις προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διότι όπως τόνιζαν αν και υπήρξε δραστική περικοπή τα τελευταία χρόνια πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο λόγος που ενώ το Μέγαρο όλα αυτά χρόνια δανειοδοτήθηκε και επιχορηγήθηκε αθρόα, έφτασε σε τόσο άσχημη κατάσταση. Ως ενδεικτικό δε της κατάστασης επικαλούνται δημοσιεύματα που έφεραν το ακίνητο το Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να βρίσκεται προ των πυλών για την ένταξη του στα ακίνητα που θα διαχειριστεί το ΤΑΙΠΕΔ. Μπορεί το δημοσίευμα να διαψεύσθηκε αλλά, όπως τόνιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για το τι θα γίνει από δω και πέρα.
Για το τρέχον οικονομικό έτος πάντως, σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον Ν. 4093/2013, δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Βάσει των ανωτέρω, εκδόθηκαν αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (μία, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και μία, στις 30 Απριλίου του 2013), με τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Διευκρινίζεται όμως, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.
Ως προς τον διαχειριστικό έλεγχο, ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει ότι «δεν έχει διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3942/2006 στον εν λόγω Οργανισμό, δεδομένου ότι κατά την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων του 2013, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων από τη ΓΔΔΕ φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις». Οι βουλευτές ενημερώνονται μόνον ότι, το 2012, διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων και η έκθεση των αποτελεσμάτων του ελέγχου αυτού έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως.
Matrix 24