Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται και «Ράμπο εργασίας»

Πάνω που μάθαμε να ζούμε με τους Ράμπο του ΣΔΟΕ που κυνηγούν την φοροδιαφυγή, τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε και τους Ράμπο του σώματος εργασίας που ρίχνονται στην μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής.

Το ειδικό σώμα που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα θα επεμβαίνει άµεσα για έλεγχο, έπειτα από καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο θα παρουσιάσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Εργασίας.

Στο ίδιο νοµοσχέδιο θα προβλέπεται η καθιέρωση της κάρτας εργασίας (από τον Ιούλιο) µε µείωση των ασφαλιστικών εισφορών Η κάρτα αυτή α θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους και την εφαρμογή του εργόσημου, του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ο εφιάλτης των εργασιακών συμβάσεων

Το 2011 αλλάζει η εικόνα του τοπίου στις εργασιακές σχέσεις καθώς με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να συμφωνούνται, σε επίπεδο επιχείρησης, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις.

Από 01/01/2011 οι εργοδότες θα μπορούν να καταφεύγουν στην «λύση» των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με στόχο το «κούρεμα» των μισθών και την κατάργηση των προνομίων που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Εάν επιτευχθεί συμφωνία εργαζόμενων-εργοδοτών τότε, οι συμβάσεις αυτές, θα καθορίζουν νέους μισθούς που θα μπορεί να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών όχι όμως και έναντι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αν δεν υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, θα ισχύει η κλαδική όπως τονίζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας

1. Εάν οι εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν και δεν υπογράψουν ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας τότε εξακολουθούν να ισχύουν και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις

2. Εάν μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ο εργοδότης προσφύγει στη μεσολάβηση και τη Διαιτησία. Τότε μπορεί να καθοριστεί με Διαιτητική απόφαση ο βασικός μισθός ή το ημερομίσθιο.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου